Bozkir: Pokažite svojoj vojsci put ka Siriji, ne držite lekciju Turskoj!

sanel
By sanel

Turski ministar za EU, Volkan Bozkir je u sjedištu turske delegacije u EU-u danas predstavio novu tursku strategiju komunikacije s Evropskom unijom.

Istakavši da će turske vlasti na realizaciji nove strategije komunikacije s EU-om raditi u bliskoj saradnji s više od 90.000 postojećih nevladinih organizacija u zemlji, Bozkir je istakao da u pecepciji EU-a u Turskoj i u evropskoj percepciji Turske postoje neke “oštećene” slike, koje se moraju zamijeniti onim pravim.

Najavivši da će Turska voditi sveprisutnu i proaktivnu komunikaciju unutar zemlje i evropske javnosti, Bozkir je kazao da će uporedo s klasičnim kanalima komunikacije biti korišteni i kanali poput društvenih medija i digitalnih tehnologija.
On je kazao da će cilj strategije u Turskoj biti da EU predstavi kao savremeni projekat demokratizacije i poveća podršku naroda na tom putu, te dodao da će proces tranzicije biti završen samo uz podršku naroda i javnosti u zemlji.

“S druge strane, na vanjskom planu ćemo raditi na popravci slike o Turskoj u EU i jačanju strane podrške na tom putu. Cilj nam je da istaknemo potencijale doprinosa Turske Evropskoj uniji sa motom ‘jaka Turska, jaka EU’ “, kazao je Bozkir.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Bozkir je komentirao izjave njemačkih zvaničnika da će podržati sve grupe protiv ISIL-a, pa čak i terorističku organizaciju PKK, Bozkir je jasno poručio da je PKK teroristička organizacija i da se nalazi na listama takvih organizacija SAD-a, EU-a i NATO-a.

“To što su u okviru procesa rješavanja kurdskog pitanja u Turskoj ostvareni pojedini kontakti s predstavnicima PKK-a nikako ih ne lišava činjenice da je to teroristička organizacija. Naš cilj u tom procesu je okončanje terorističke prijetnje. Mi ovdje ne možemo razdvajati PKK i ISIL. Obje su terorističke organizacije”, kazao je Bozkir i dodao da je vlast Turske ta koja će odlučivati o tome kome će se na njenoj teritoriji pružati pomoć u naoružanju i sličnom.

Ukazujući na sve učestalije zahtjeve upućene Turskoj da dozvoli borcima da uđu u Kobani i bore se protiv ISIL-a, Bozkir je kazao da se na taj način stvara pogrešna slika kao da u Turskoj postoje hiljade nekakvih boraca koji čekaju odobrenje za prelazak granice.

“Nema ni boraca, niti vojne snage koja želi ući u Kobani ili Siriju da se bori. Jučer se iz Kobanija u Tursku vratilo 50 boraca. Stvaranje nekakvih mitova i bajki na neistinama i na bazi toga raditi na strategiji da se Turska pretvori u žrtveno janje jeste klasična obmana”, kazao je Bozkir.

Podsjetivši da je Turska početkom sukoba u Kobaniju otvorila granicu i za jedan dan primila 138.000 braće iz Kobanija, Bozkir je kazao da se u Njemačkoj sedmicama vode rasprave da li da prime 16.000 izbjeglica. Dodao je da je Turska do sada za pomoć sirijskim izbjeglicama potrošila 4,5 milijardi dolara, a da su zemlje Zapada u tom periodu u te svrhe zajedno izdvojile svega 150 miliona dolara. Prema njegovim riječima, posljednja pomoć EU-a u iznosu od 3,9 miliona je simbolična u odnosu na akcije koje poduzima Turska.

“Oni koji nešto spočitavaju Turskoj, neka zavuku ruke u svoje džepove ili neka svojoj vojsci pokažu pravac k Siriji”, zaključio je Bozkir.

(AA)

Share This Article