Iračke snage napale IS u Ramadiju i u blizini Tikrita

sanel
By sanel

Iračke sigurnosne snage su u petak započele ofanzivu protiv grupe Islamistička država (IS) u Ramadiju, zapadno od Bagdada i sjeverno od Tikrita, koji drže IS-ovci već četiri mjeseca, saopćili su zvaničnici.

Potpomognute zračnim udarima međunarodne koalicije, iračke snage su pokrenule operaciju za “oslobađanje zona sjeverno od grada Tikrita”, 160 kilometara sjeverno od Bagdada, rekao je Ali Mussa, savjetnik guvernera pokrajine Salaheddin.

Jedan potpukovnik je potvrdio informaciju i precizirao da snage napreduju zapadno od Tikrita i prema okrugu Baidži, također u rukama IS-a, ali da je njihovo napredovanje usporeno bombama postavljenim na cesti.

Iako ova dva izvora izgledaju optimistična o ovoj operaciji, prethodni napori vojske u zauzimanju terena u ovoj pokrajini u Salaheddinu redovno su bile neuspješni.

Osim toga, snage sigurnosti su napale IS-ovce u tri sektora u Ramadiju i odbile napad na sjeveru grada, rekao je zamjenik šefa vijeća pokrajine Al-Anbar Faleh el-Essaui.

Drugi policijski službenik je rekao da je odbijen napad IS-a zapadno od Ramadija.

Prema jednom visokom zvaničniku pokrajine, IS-ovci su u nekoliko mjeseci osvojili 85 posto Al-Anbara, ali njegov glavni grad Ramadi jednim dijelom ostaje pod kontrolom vlade.

Essaui je rekao da bi bila neophodna strana podrška da bi se zauzeo cijeli grad, te da iračke snage to ne mogu uraditi same.

Međutim, Ajatolah Ali el-Sistani, najviši šiitski vjerski autoritet u Iraku, ocijenio je da bi Iračani sami trebalo da preuzmu primarnu odgovornost i potuku IS.

– Neki smatraju pogrešno da odbrana naše zemlje uglavnom zavisi od drugih – dodao je on u izjavi koju je pročitao njegov glasnogovornik na molitvi u petak.

Vjerski vođa je pozvao plemena, posebno u zapadnom Iraku “da ukažu povjerenje njihovim kapacitetima i kapacitetima iračke vojske da poraze” oružane grupe.

(FENA)

Share This Article