Palestinci će u UN-u tražiti povlačenje Izraela

sanel
By sanel

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je izjavio da je američki državni sekretar John Kerry tražio da Palestina odgodi slanje nacrta rezolucije o povlačenju Izraela s okupiranih palestinskih teritorija u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) za narednu godinu.

Međutim, Abbas je u obraćanju u Ramalli kazao da su Palestinci odlučni da krajem ovog mjeseca podnesu nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti, navodi agencija Anadolija.

“Kerry je na margini konferencije o obnovi Gaze održanoj u Kairu tražio od mene da odgodim slanje nacrta u Vijeće sigurnosti UN-a za narednu godinu”, rekao je Abbas, dodajući da Palestinci žele dvodržavno rješenje.
Hamas: Otpor jedini izlaz

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri kazao je kako je izjava izraelskog ministra odbrane Moshea Yaalona u kojoj je rekao da “Izrael mirovnim pregovorima nema za cilj rješavanje palestinskog pitanja, već upravljanje sukobima” dokaz neuspješnosti pregovora, javlja Anadolija.

“Mirovni pregovori sa Izraelom, koji nisu donijeli ništa korisno narodu Palestine, nisu ništa drugo osim fatamorgane. Otpor je jedini način da Palestinci ostvare svoja prava”, pojasnio je Abu Zuhri.

Govoreći za jedne izraelske novine, Yalon je kazao da Izrael mirovnim pregovorima nema za cilj rješavanje palestinskog pitanja već upravljanje sukobima.

“Ono što želimo od Vijeća sigurnosti nije ništa više od američkog nacrta za dvodržavno rješenje”, rekao je Abbas i naglasio da postoje snažni pritisci da se odgodi datum slanja nacrta Vijeću sigurnosti.

Granice prije 1967. godine

U nacrtu rezolucije koji su pripremile Palestina i neke arapske zemlje, a koji bi trebao biti predočen Vijeću sigurnosti UN-a tokom ovog mjeseca, zahtijeva se da se Izrael do novembra 2016. godine vrati u granice prije 1967. godine.

Palestinci spomenutom rezolucijom traže povlačenje Izraela sa okupiranih palestinskih teritorija.

Predsjednik Abbas ranije je upozorio da će se obratiti Međunarodnom krivičnom sudu ukoliko Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne preduzme korake u vezi s njegovim zahtjevom da se okonča izraelska okupacija Palestine.

Apel Jordana

Jordan je saopćio da kršenja prava muslimana kojima posljednjih nekoliko dana Izrael ne dozvoljava ulazak u kompleks Al-Akse nanosi štetu miru u regiji, ali i izaziva terorizam i nasilje, javlja Anadolija.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Jordana navodi se da je jordanski ministar vanjskih poslova Nasir Jude telefonom razgovarao s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom o kršenju prava u Al-Aksi.

“Dvojica zvaničnika su razgovarali o tome kako je izraelska policija zatvorila ulaze u Al-Aksu, kao i o zabrani ulaska muslimanima mlađim od 50 godina starosti i sve češćim napadima na muslimane”, navodi se u saopćenju te se dodaje da takvi postupci izazivaju tenzije u regiji.

“Ovi neprijateljski napadi samo dodatno izazivaju radikalizam, terorizam i nasilje u svijetu i regionu te blokiraju mogućnosti za mir. Jordanski kralj Abdullah II je izdao naredbu vladi da učini sve potrebno kako bi se spriječili takvi ilegalni napadi i kršenja prava u Al-Aksi”, navodi se u saopćenju.

Proteklih mjeseci u pomenutom kompleksu zabilježen je veliki broj nasilnih upada jevrejskih doseljenika, koji su najčešće bili u pratnji izraelske policije.

(Agencije)

Share This Article