Neizvjesna strategija SAD-a u Iraku

sanel
By sanel

Zapovjednici vojske dvadesetak zemalja članica koalicije sastaju se u Washingtonu kako bi pronašli način da zaustave grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Strategija Obamine administracije u Iraku u potpunosti zavisi od toga da li će se irački vojnici boriti, i pobijediti, u ratu protiv ISIL-a.

Ali, dok borci ISIL-a nastavljaju marširati kroz Irak, Bijela kuća se suočava sa pitanjem: da li trenutna strategija može upaliti?

Najviši američki general priznao je da su helikopteri američke vojske morali biti pozvani kako bi spriječili ISIL da zauzme bagdadski aerodrom.

“Nalazili su se u krugu od 25 kilometara… Da su pregazili iračku jedinicu, imali bi direktan pristup aerodromu. Nećemo dozvoliti da se to desi. Taj aerodrom nam je potreban”, istakao je Martin Dempsey, načelnik zajedničkog štaba.

Pripremljenost iračke vojske

Sjedinjene Američke Države više od sedam godina obučavale su iračku vojsku. General koji je nekada predvodio misiju kaže da su im potrebni bolje vodstvo i dodatna obuka da bi porazili ISIL.

“Zračni napadi usporavaju napredovanje ISIL-a. Na taj način kupujemo vrijeme, kako bismo mogli početi obučavati iračke snage sigurnosti, da bi bile sposobne za zadatke koje smatramo da moraju obavljati”, kazao je Ray Odierno, načelnik Glavnog štaba vojske SAD-a

Ali pojedini analitičari smatraju da to možda neće biti dovoljno.

“Ne znam kako će se te stvari odvijati bez neke vrste savjetodavne uloge Amerikanaca, jer će misija koja je pred njima biti teška, a osnovne sposobnosti i jedinstvo iračkih oružanih snaga u ovom trenutku su upitni”, vjeruje Michael O’Hanlon, analitičar Instituta Brookings.

Učinak SAD-a

Međutim, Obamina administracija isključila je slanje kopnene vojske u Irak. Predsjednika mnogi već javno kritiziraju.

Bivši predsjednici Jimmy Carter i Bill Clinton, bivša državna sekretarka Hillary Clinton i dvojica bivših ministara odbrane – svi smatraju da nije učinio dovoljno kako bi zaustavio ISIL.

Ipak, iz administracije tvrde da za predsjednikov plan treba vremena i insistiraju da će izvršiti svoju misiju – prije nego što ISIL izvrši svoju.

(AJ Balkans)

Share This Article