Izrael zabranio Palestincima ulazak u El-Aksa džamiju

sanel
By sanel

Palestincima mlađim od 60 godina zabranjen pristup svetom mjestu u Istočnom Jerusalemu, dan nakon sukoba s izraelskom policijom.

Tenzije su i dalje visoke u području oko džamije Al-Aqsa u okupiranom Istočnom Jerusalemu, nakon što je izraelska policija spriječila desetke palestinskih vjernika da uđu u kompleks džamije radi obavljanja jutarnje molitve, dan nakon sukoba između dvije strane.

Veliki broj vjernika koji je želio ući u kompleks u utorak vratila je policija, koja je ulazak dopustila samo starijim od 60 godina, zbog čega su brojni Palestinci bili prisiljeni moliti se na ulici.

Al Jazeerina novinarka Nisreen El-Shamayleh, koja izvještava iz Jerusalema, rekla je da je policija upotrijebila šok-bombe da rastjera mlađe vjernike, koji su iskazali nezadovoljstvo zbog zabrane ulaska u džamiju.

“Ovo je uslijedilo nakon okršaja u kompleksu dan prije, u ponedjeljak, nakon što su jevrejske grupe ušle u kompleks s izraelskom policijom zbog jevrejskog praznika Sukota”, kazala je El-Shamayleh.

Treće najsvetije mjesto islama

“Među posjetiocima su bili jevrejski aktivisti krajnje desnice, čije prisustvo provocira Palestince.

To je zato što su oni otvoreno pozivali Vladu Izraela da prakticira veći suverenitet i kontrolu nad kompleksom Al-Aqsa, koji je pod pokroviteljstvom Jordana.

Palestinci također osjećaju da bi njihovi pozivi na izraelsku kontrolu nad kompleksom džamije mogli dovesti do podjele najsvetijeg islamskog mjesta između Palestinaca i Jevreja.

Zato su Palestinci ubijeđeni da se mora zaštiti džamijski kompleks.

Džamija Al-Aqsa je treće najsvetije mjesto islama, a ovo mjesto se također smatra svetim i u judaizmu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak okrivio “palestinske ekstremiste” za sukobe na ovom mjestu, poričući da Izrael stoji iza povećanja tenzija.

“Izrael je posvećen održavanju statusa quo upravo onakvog kakav traje decenijama”, kazao je Netanyahu, u prisustvu generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, koji je posjetio Izrael, prenosi AFP.

Ban ‘duboko zabrinut’

“Dešava se da palestinski ekstremisti podstiču nasilje kroz provokacije.”

Ban je izjavio da je “duboko zabrinut zbog provokacija koje se ponavljaju na svetim mjestima u Jerusalemu”, koje “podižu tenzije i moraju prestati.”

Izjava šefa UN-a je uslijedila nekoliko sati nakon sukoba u kompleksu Al-Aqse, dok su palestinski demonstranti protestirali protiv ortodoksnih Jevreja koji su išli na Brdo Hrama.

Do sličnih sukoba je došlo i kada su mladi bacali kamenje i baklje na policiju, nakon što su se jevrejski posjetitelji popeli u kompleks zbog nastupanja praznika Sukota, koji traje sedam dana i koji se još naziva Praznik Tabernakla.

(Al Jazeera)

Share This Article