Irački grad Heet pao u ruke ISIL-u

sanel
By sanel

Iračka vojska povukla se iz svoje posljednje baze u gradu Heetu, provincija Anbar, nakon višesedmičnih borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ostavivši grad u potpunoj kontroli ove grupe, kazali su sigurnosni izvori.

Stotine vojnika povučene su iz baze i premještene kao ispomoć zračnoj bazi Asad, citirala je agencija AFP policijskog poručnika u provincijskom glavnom gradu Ramadiju.

„Naši vojni lideri smatraju da će ovi vojnici, umjesto da budu na udaru ISIL-ovih napada, biti korisniji kao odbrana zračne baze Asad. Heet je sada pod potpunom kontrolom ISIL-a“, izjavio je on.

Asad, sjeverozapadno od Heeta, jedno je od posljednjih vladinih uporišta u provinciji Anbar na zapadu države. Okružen je pustinjom i teža je meta za borce ISIL-a.

Drugi sigurnosni zvaničnici istakli su kako je vojni avion pokupio visoke oficire iz baze Heet, dok je ostatak snaga otputovao za Asad u konvoju vozila.

Serija poraza

Irački oficir i pripadnici paravojnih sunitskih snaga kazali su agenciji Reuters da je ISIL prisvojio tri oklopljena vozila i najmanje pet tenkova, a potom zapalio kamp.

Snage vlade u Bagdadu pretrpjele su seriju poraza u Anbaru u posljednjim sedmicama, a zvaničnici su upozorili da je njihova snaga u Ramadiju sve slabija.

Novinar Al Jazeere Imran Khan, koji se javio iz Bagdada, istakao je da je posljednje zauzimanje grada od ISIL-a stavilo obližnje gradove, uključujući Amiri, u veliku opasnost.

„Amiri je veoma bitan grad jer kroz njega prolazi glavna linija snabdijevanja iz provincije Anbar do Bagdada i ostatka južnog dijela države“, naveo je.

Blizu 180.000 osoba je raseljeno zbog borbi u Heetu i njegovoj okolini, saopćio je UN-ov ured za ljudska prava.

(AJ Balkans)

Share This Article