Više povrijeđenih u neredima pred džamijom Al-Aksa

sanel
By sanel

U sukobu izraelske policije i Palestinaca zbog zatvaranja ulaza za muslimane u kompleks Al-Aqsa ranjeno 20 osoba.

Najmanje 20 osoba je povrijeđeno u intervenciji izraelske policije protiv okupljenih palestinskih demonstranata okupljenih isped ulaza Hitta u kompleks Al-Aqsa džamije, a povod za okupljanje jeste zatvaranje glavnog ulaza za muslimane, javlja Anadolija.

Izraelska vojska je zatvorila glavni ulaz muslimana u kompleks Al-Aqsa, pa su se nezadovoljnici okupili na drugom ulazu, gdje su ih suzavcima i topovskim udarima pokušali rastjerati vojnici.

Nezadovoljni demonstranti su odgovorili kamenovanjem, a policija je pretukla nekoliko osoba, među kojima i novinara Anadolije, piše ova agencija.

Među povrijeđenima je većina žena, a predsjednik Fondacije Al-Aqsa Abdulaziz Salhab je kazao da izraelska vojska nije dozvolila ni djeci da uđu u kompleks i pohađaju nastavu.

“U kompleks je dozvoljen ulazak samo službenicima. Vojska od pola sedam jutros topovskim udarima i gumenim mecima rastjeruje okupljene. Al-Aqsa nije samo palestinska, već pripada svim muslimanima. Zaštita kompleksa je obaveza svih muslimana”, kazao je Salhab.

U kompleks Al-Aqsa, koji od jutros pod kontrolom izraelskih snaga sigurnosti, ušla je grupa izraelskih zvaničnika, među kojima i potpredsjednika izraelskog Knesseta Moshe Feiglin.

Nemiri u Jerusalemu su nastali povodom jevrejskog praznika Sukota, koji se od srijede obilježava devet dana.

Riječ je o hodočasničkom prazniku kada Jevreji posjećuju Hram u Jerusalemu. U historijskom smislu taj praznik je podsjećanje na četrdesetogodišnji period lutanja naroda Izraela po pustinji nakon izlaska iz Egipta i njihovog nomadskog staništa u pustinji.

Ovaj praznik se slavi i kao praznik jesenje žetve usjeva na poljima.

(Agencije)

Share This Article