Šejh Raed Saleh: Na nas vrše pritisak da se odreknemo Jerusalema

sanel
By sanel

Vođa islamskog palestinskog pokreta na okupiranim teritorijima šejh Raed Saleh navodi da Palestinci, Arapi i Amerikanci vrše pritisak na Islamski pokret  da se odrekne paelstinskog prava na Mesdžidul Aksu i okupirani Jerusalem.

Govoreći za Arabi21, šejh Salah kaže da je s izraelske strane predloženo da se vjerska pouka u Mesdžidul Aksi održava pod uvjetom da ne učestvuju u demonstracijama niti da se sukobljavaju sa naseljenicima prilikom njihovih upada u Svetu džamiju.

„Izraelske vlasti će onda privremeno odgoditi podjelu Mesdžidul Akse u slučaju da pristanemo na prijedlog“, kaže šejh Saleh.

„Naš odgovor je bio da nikada nećemo dati bilo kakav legitimitet izraelskoj prisutnosti u Mesdžidul Aksi čak ni na jedan sat“, kazao je on.

Na upit od koga potječu ovi prijedlozi, on kaže: „Ime sada nije važno“, ali je naglasio da je do njega prijedlog došao preko palestinskih i arapskih posrednika.

Šejh je također otkrio da su američke kompanije od njega tražile da prihvati izgradnju jevrejskog muzeja na mezarju Ma’manillah, a za uzvrat bi na prvom spratu bio Islamski pokret, dok bi se u blizini muzeja izgradila statua Salahuddina el-Ejubija.

„Ukoliko nam date zlata u vrijednosti kolika je teritorija SAD-a mi nećemo prihvatiti agresiju ni na jedan metar od mezarja“, kazao je Saleh.

On je kazao da je također i ovaj prijedlog došao preko palestinskih i arapskih posrednika. Šejh Saleh je zaključio da su svi članovi Islamskog pokreta vojnici čuvari Mesdžidul Akse i okupiranog Jerusalema.

Izraelski vojnici su nedavno pojačali napade i upade na cijelom području okupiranog Jerusalema, muslimanima je uskraćen pristup Mesdžidul Aksi, dok se istovremeno dozvoljavaju upadi i vandalizam Svete džamije.

(IslamBosna.ba)

Share This Article