ISIL usmrtio kamermana u Iraku, borbe i dalje traju

sanel
By sanel

Borci oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) ubili su u petak iračkog kamermana, njegovog brata i još dvojicu civila sjeverno od Bagdada, rekao je jedan član obitelji žrtve.

ISIL je na sjeveru zemlje u petak pogubio devet osoba, koje je optužio za veze sa sunitskim protivničkim skupinama, prema izvorima sigurnosti i svjedocima, prenosi Hina.

Pripadnici skupine su ubili Raada al-Azzawija (37), kamermana koji je radio za lokalnu televiziju Sama Salahedine i još tri osobe u Samari, istočno od Tikrita.

Al Jazeera ne može neovisno potvrditi medijske izvještaje o pogubljenju kamermana i još tri osobe.

Prema navodima Reportera bez granica, ubijenog oca troje djece skupina je otela 7. rujna.

Zračni napadi na položaje ISIL-a

U zračnim napadima koalicijskih snaga i iračke vojske na zapadu i sjeveru Iraka ubijen je 61 pripadnik skupine ISIL.

Brigadni general iračke vojske Ziya Kazim kazao je za Anadoliju da su avioni iračke vojske bombardirali ciljeve ISIL-a.

“Avioni iračke vojske su izveli napad na konvoj ISIL-a u mjestu Al-Anbar na zapadu Iraka. Tom prilikom je ubijeno 30 boraca”, rekao je ovaj general.

U napadu na konvoj se nalazilo 20 vozila, od čega dva tenka i dva tankera.

Zapovjednik operacijskih snaga Anbara Rashid Felih je istaknuo da je u napadu na ISIL na sjeveru Anbara ubijeno 20 pripadnika te skupine.

Kapetan jedinica Pešmerga Shirzad Zahuli također je izjavio da su avioni koalicijskih snaga izveli napade na ciljeve ISIL-a na jugozapadu Mosula i na gradić Zimmar.

Rekao je da je u napadima ubijeno 11 boraca ISIL-a, dok je uništen jedan protuavionski top.

ISIL trenutačno kontrolira sjeverne dijelove Iraka i Sirije. Pripadnici ove organizacije pokušavaju zauzeti kurdski grad Kobani u Siriji. Ukoliko ga zauzmu, ISIL će kontrolirati cijelu sjevernu granicu Sirije.

Jača pritisak ISIL-a na Kobani

Skupina je u subotu pojačala pritisak na veliki dio Kobanija, koji očajnički brane slabije naoružane kurdske snage, a UN strahuje od pokolja u slučaju da sirijski grad padne u ruke boraca skupine ISIL, prenosi Hina.

Zrakoplovi koalicije predvođene SAD-om izveli su dva nova napada prije zore na položaje skupine na istoku i jugu tog ključnog kurdskog grada, smještenog na turskoj granici, čijih je 40 posto, prema informacijama sirijske nevladine organizacije, već u rukama ISIL-a.

Vojni šefovi 21 zemlje koalicije trebali bi se okupiti u utorak u Washingtonu radi procjene strategije.

Koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama već nekoliko sedmica izvode zračne napade protiv ISIL-a.

ISIL je 29. juna priopćio da osniva kalifat, a na njegovo čelo imenovali su Abu Bakra al-Baghdadija.

Ova naoružana skupina, koja djeluje u Iraku i Siriji, otela je i usmrtila dva američka novinara, Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa, te škotske i britanske humanitarce Davida Hainesa i Alana Henninga.

(Agencije)

Share This Article