Erdogan: Assad se ne razlikuje od ISIL-a

sanel
By sanel

Dvojica vodećih turskih čelnika u petak su osudila sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nazivajući ga “ubicom” i “teroristom”, koji se ne razlikuje od pripadnika grupe Islamske države Irak i Levant (ISIL), koja pod opsadom drže kurdski grad Kobani u Siriji.

“Sudbinu [sirijskih izbjeglica] ne možemo prepustiti ubici Assadu, koji je odgovoran za državni terorizam”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u govoru pred hiljadama pristalica u Trabzonu, prenosi Hina.

“U načelu uvijek imamo isto mišljenje o svim terorističkim organizacijama. Ne razlikujemo ‘dobre’ i ‘loše’ terorističke organizacije… Isti stav smo zauzeli u vezi s ISIL-om”, dodao je.

Uprkos odobrenju Parlamenta, turska Vlada za sada ne namjerava vojno djelovati protiv ISIL-a, rekavši da ne želi posredno ojačati Assada.

Nekoliko sati prije Erdogana, premijer Turske Ahmet Davutoglu je uporedio prijetnju ISIL-a s prijetnjom režima u Damasku.

Odgovorni za tragične događaje

“Turska se protivi ISIL-a isto kao što se protivi Assadu”, rekao je Davutoglu novinarima. “Assad i ISIL su u istoj mjeri odgovorni za sve ove tragične događaje.”

Uslov koji je Turska postavila za učešće u međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a, pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, uspostava je “tampon zone” i zone zabrane letenja na sjeveru Sirije radi prihvata izbjeglica i zaštite dijelova sirijske teritorije u rukama umjerene opozicije.

Takav stav sve više ljuti SAD.

Washington je u četvrtak dvojicu čelnika koalicije poslao u Ankaru ne bi li potakli njene dužnosnike da se više uključe u borbu s ISIL-om.

“Niko ne može dokazati da Turska podržava ISIL”, istakao je u petak Davutoglu.

Tursku njeni saveznici optužuju da je dugo podržavala najradikalnije sirijske pokrete, među kojima i ISIL, kako bi ubrzala pad sirijskog režima.

(AJ Balkans)

Share This Article