Estonija spremna da prihvati zatvorenika iz Gvantanama

sanel
By sanel

Estonija je saopćila u četvrtak da je prihvatila molbu Sjedinjenih Američkih Država da primi jednog zatvorenika iz Gvantanama, po svom izboru, koji nije proglašen krivim ni za jedan zločin. Prihvatajući jednog oslobođenog zatvorenika, Estonija pokazuje volju da doprinese američkoj strategiji o zatvaranju zatvorskog kampa Gvantanamo – saopćila je estonska vlada, dodavši da Tallinn želi sam izabrati osobu.

– Neki oslobođeni zatvorenici iz Gvantanama ne mogu se vratiti u zemlju iz koje su došli zbog velikog rizika za njihov život –  podsjetila je estonska vlada.

Kada dođe u Estoniju, bivši zatvorenik će moći zatražiti ili privremenu dozvolu boravka ili međunarodnu zaštitu, izjavio je agenciji AFP jedan glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Ta osoba će dobiti također socijalnu i psihološku pomoć.

Do sada je 14 zemalja Evropske unije pristalo da primi zatvorenike iz Gvantanama, izjavio je šef estonske diplomacije Urmas Paet.

Od 149 zatvorenika u Gvantanamu, 79 je od američkih vlasti dobilo dopuštenje za prebacivanje u neku zemlju jer više ne predstavljaju prijetnju sigurnosti SAD-a.

(FENA)

Share This Article