Za obnovu porušene Gaze potrebno 7,8 milijardi dolara

sanel
By sanel

Palestinski premijer Rami Hamdallah izjavio je da će palestinska vlada početi sa radovima na rekonstrukciji Gaze nakon što je značajan dio grada ostao u ruševinama izazvanim nedavnim napadima izraelske vojske, javlja Anadolu Agency (AA).

Hamdallah je prilikom prve posjete Gazi dao obećanje da će vlada učiniti sve potrebno kako bi se obnovili porušeni objekti u Gazi.

“Nalazimo se ovdje kako bi se započeli sa radovima rekonstrukcije dijelova Gaze koji su uništeni u izraelskim napadima te život u Gazi vratio u normalu”, istakao je Hamdallah.

Istakao je kako će vlada učiniti sve potrebne napore kako bi se poslala pomoć i podrška Gazi i njenim stanovnicima.

Dodao je da će vlada razviti sveobuhvatni nacionalni ekonomski plan u cilju razvoja i napretka Gaze napominjući da će se o detaljima rekonstrukcije u Gazi razgovarati na konferenciji koja će se u nedjelju održati u Kairu.

Na konferenciji u Kairu će se razgovarati o pružanju pomoći i podrške Gazi kako bi njenim stanovnicima bio omogućen častan i dostojanstven život.

“Nadamo se da će biti ukinut embargo i da će biti otvoreni svi granični prelazi. Pokušavamo da osiguramo međunarodnu zaštitu za Palestince”, rekao je Hamdallah.

Pakistanski premijer će nakon posjete Gazi otputovati u Kairu kako bi prisustvovao konferenciji.

Posjeta premijera Hamdallaha Gazi ima poseban značaj u okviru aktivnosti koje provodi nacionalna vlada Palestine.

Predsjednik Palestinskog ekonomskog vijeća za obnovu i razvoj Mohammed Eshtiye je izjavio da je za rekonstrukciju Gaze potrebno 7,8 milijardi dolara.

U izraelskim napadima na Gazu koji su počeli 7. jula, a koji su trajali 51 dan, poginulo je 2.157 osoba dok je ranjeno više od 11 hiljada osoba.

U napadima je potpuno uništeno 17.200 kuća, 73 džamije i 24 škole dok je na hiljade zgrada oštećeno.

(AA)

Share This Article