Cavusoglu: Nije realna turska kopnena akcija

sanel
By sanel

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako „nije realno“ očekivati da će Turska sama pokrenuti kopnenu vojnu intervenciju protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) koja u okruženju drže kurdski grad Kobani u Siriji.

Tursku od ponedjeljka potresaju žestoki prosvjedi Kurda koji vladi predbacuju što ne želi vojno intervenirati i tako spasiti Kobani od ISIL-a. U prosvjedima Kurda poginulo je najmanje 23 ljudi, a desezine su ranjeni i počinjena je znatna materijalna šteta.

Ministar Cavusoglu je nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Ankari ocijenio da su zračni udari na ISIL bili uspješni, ali da „sve ostale vojne operacije, uključujući i kopnenu operaciju, moraju biti dobro promišljene“.

„Kada bude donesena zajednička odluka, Turska se neće povući, nego će ispuniti svoju ulogu“, rekao je Cavusoglu.

Turski parlament je prije sedmicu dana dao zeleno svjetlo turskoj intervenciji u Iraku i Siriji protiv ISIL-a, no Ankara smatra da bi udar samo pridonio učvrščivanju režima Bashara al-Assada čiji pad odavno priželjkuju.

„U Siriji mir nikada neće biti stvarno uspostavljen bez odlaska Assada i njegova režima”, zaključio je Cavusoglu.

ISIL drži više od trećine Kobanija

Pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) zauzeli su više od trećine sirijskog pograničnog grada Kobanija, unatoč zračnim napadima koalicije predvođene SAD-om, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Potvrđeno je kako su borci ISIL-a ušli u dvije četvrti tokom trosedmične bitke za koju kurdski branitelji kažu da će završiti masakrom i, u slučaju poraza Kurda, ISIL-u omogućiti kontrolu nad granicom s Turskom.

Opservatorij je izvijestio da su se borbe nastavile u četvrtak ujutro kada su borci ISIL-a nastavili prodor.

„ISIL kontrolira više od trećine Kobanija – sve istočne četvrti, manji dio sjeveroistočnog dijela grada i područje na jugoistoku“, rekao je Rami Abdulrahman, čelnik Opservatorija.

Nakon što je ISIL na istočnom ulazu u grad u ponedjeljak izvjesio svoju crno-bijelu zastavu, zračni udari su se udvostručili, ali nisu zaustavili napredovanje boraca ISIL-a.

Pentagon je upozorio kako zračni udari imaju ograničeno djelovanje prije nego što umjerena sirijska opozicija, uz potporu Zapada, bude dovoljno jaka da zbaci ISIL, no američki predsjednik Barack Obama isključio je mogućnost slanja kopnenih snaga.

Kurdi se žale da Amerikanci pružaju tek simboličnu potporu zračnim udarima koji su usredotočeni na Irak gdje SAD surađuje s iračkom vojskom.

Australija se uključila u borbu

Borbeni zrakoplov australskih zračnih snaga izveo je prve udare na položaje ISIL-a u Iraku, potvrdilo je australsko Ministarstvo obrane, dok koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države nastavlja kampanju žestokog bombardiranja ne bi li oslabila tu skupinu.

“F/A-18F Super Hornet je bacio dvije bombe na cilj ISIL-a”, navelo je ministarstvo, dodajući da se zrakoplov vratio u bazu.

Prošle sedmice je australski premijer Tony Abbott najavio da će Australija, članica međunarodne koalicije, poslati u Irak svoje specijalne jedinice i da će australski zrakoplov sudjelovati u zračnim udarima.

SAD uz pomoć arapskih saveznika već gotovo dvje sedmice bombardira ISIL i druge skupine u Siriji, a ciljeve u susjednom Iraku gađa od augusta.

Povlačenje ISIL-a

Prethodno je potvrđeno kako su, nakon nastavka zračne kampanje SAD i saveznika, pripadnici ISIL-a bili primorani povući se s položaja u okolici grada Kobanija, na sirijsko-turskoj granici.

Saopćeno je kako su u srijedu američki i jordanski zrakoplovi izveli osam zračnih napada, od ukupno 14 koliko ih je izvela koalicija, te su položaji ISIL-a dodatno bombardirani još 19 puta prethodnog dana.

Prema podacima Centralnog zapovjedništva američke vojske, koje nadzire napade iz zraka na Bliskom Istoku, u posljednjim napadima uništeno je najmanje pet naoružanih vozila ISIL-a nedaleko od Kobanija, skladište za opskrbu, zapovjedni centar, logistički i vojni objekti.

“Postoje indikacije da kurdska milicija još kontrolira veći dio grada i ne povlače se ispred ISIL-a”, potvrdilo je američko Centralno zapovjedništvo.

Al Jazeera je također doznala kako su se neki borci ISIL-a  povukli iz grada nakon pritiska kurdskih snaga, ali zastava te skupine i dalje se vidi na brdu iznad Kobanija.

‘Pad Kobanija nije strateški cilj za SAD’

Ipak, američki državni tajnik John Kerry indirektno je priznao da sprječavanje pada sirijskoga grada Kobanija u ruke pripadnika ISIL-a nije američki strateški cilj, a da bi zamisao o tampon zoni trebalo dobro proučiti.

“Ma koliko da je užasavajuće gledati u prijenosu uživo ono što se događa u Kobaniju, morate se malo odmaknuti i sagledati strateški cilj”, rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim ministrom vanjskih poslova Philipom Hammondom.

“Neovisno o krizi u Kobaniju, izvorni ciljevi naših napada su zapovjedni stožeri, infrastruktura. Nastojimo ISIL-u oduzeti sposobnost ratovanja ne samo u Kobaniju, nego u cijeloj Siriji i u Iraku”, dodao je Kerry.

Potvrdio je kako očekuje od Turske, koja je zatražila uspostavu zone zabrane leta i tampon-zone u Siriji te pojačano djelovanje protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, da “idućih sati ili dana” odluči kakvu ulogu može igrati u borbi protiv ISIL-a.

Tampon zona na razmatranju

Francuska je u srijedu objavila kako podupire zamisao o uspostavi tampon-zone između Turske i Sirije, koja bi bila zaštićeno područje za izbjeglice, no i Hammond i Kerry oprezno su reagirali na taj prijedlog.

“Zamisao o tampon-zoni je vrijedna razmatranja, treba je vrlo pažljivo proučiti”, rekao je Kerry.

Američko ministarstvo odbrane u srijedu je saopćilo da tampon-zona nije vojna opcija koja se razmatra u trenucima dok koalicija na čelu sa SAD-om nastavlja zračne napade u Siriji, ali i potvrdilo da je to tema razgovora s Turskom.

“To nije nova tema, ali sad nije među vojnim opcijama koje razmatramo. No, mislim da je to tema stalnih razgovora”, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Pentagona kontraadmiral John Kirby.

Obama nastavlja napade

Američki predsjednik Barack Obama ranije je rekao kako je uvjeren da će SAD nastaviti napredovanje u borbi protiv ISIL-a.

Obama je na sastanku sa zapovjednicima američke vojske rekao da će SAD nastaviti zračne napade u Iraku i Siriji zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, prenio je AP.

Istaknuo je kako je “dobra vijest što sada postoji konsenzus diljem svijeta da ISIL predstavlja prijetnju svjetskom miru”, te ponovio i da se treba pozabaviti njihovim “barbarskim ponašanjem”.

ISIL je proglasio hilafet na zauzetom teritoriju Sirije i Iraka, a SAD je, uz potporu saveznika, počeo napade pozicija te skupine u Siriji 23. septembra.

(AJ Balkans)

Share This Article