Izraelski doseljenici provalili u dvorište Al-Aqse

sanel
By sanel

Reporter Al Jazeere u Palestini izjavio je kako su jutros izraelski doseljenici provalili u dvorište džamije Al-Aqsa pod zaštitom izraelske vojske nakon žestokih sukoba sa Palestincima u njenom dvorištu i oko nje.

Doseljenici su upali u dvorište džamije samo nekoliko sati nakon što su izraelske snage zabranile ulazak muslimanima u džamiju, kako bi doseljenicima dozvolili vjersko okupljanje.

Reporter Elias Karram rekao je kako su izraelske snage koristile suzavac, zvučne bombe i gumene metke tokom sukoba, što je izazvalo povrede nekolicine onih koji su se nalazili u dvorištu džamije Al-Aqsa, uključujući i Kamala Khatiba, zamjenika šefa islamskog pokreta na teritoriji okupiranoj 1948.

Zabrana ulaska

Dodao je i kako su sukobi izbili nakon što su Izraelci zabranili Palestincima mlađim od 60 godina pristup džamiji Al-Aqsa, kako bi osigurali ulazak doseljenika u dvorište tokom jevrejskog praznika Sukota za vrijeme kojeg se oni penju na Hramsku goru i tu prinose žrtve.

Karram je dodao kako je sukob počeo kod kapije, a zatim se prenio i na dvorište džamije, nakon čega su izraelske snage upotrijebile silu kako bi istjerale one koji su obavljali molitvu iz dvorišta, što su neki odbili, zatvorivši se u dvorište s ciljem da odbrane džamiju.

Reporter je ukazao i na nepotvrđene informacije o manjem požaru prilikom kojeg su zapaljeni ćilimi džamije, dodajući kako je vidio palestinske mladiće u zaštitnim odijelima za gašenje požara, nakon što su okupatorske snage bacale suzavac i zvučne bombe u džamiju.

S druge strane, reporterka Al Jazeere Asil al-Jundy prenijela je informacije od upravitelja džamije Al-Aqsa Omara Kisswanija kako je dvoje starijih Palestinaca povrijeđeno, a jedna povrijeđena osoba je uhapšena tokom pokušaja izraelskih snaga da je izvuku nakon što su pokušali istjerati sve vani, te zatvorili sve vanjske ulaze u džamiju i opkolili ih.

Istjerivanje vjernika

Kisswani je rekao za Al Jazeeru kako se 280 ljudi nalazilo na molitvi u dvorištu džamije kada su ih izraelske snage počele gađati suzavcem, zvučnim bombama i gumenim mecima, s namjerom da ih istjeraju.

Reporter Al Jazeere izjavio je kako su izraelske snage još od jučer formirale čvrst zaštitni kordon oko džamije Al-Aqsa zbog proslave jevrejskog praznika Sukota, kao i da su postavili željezne barikade na putu do džamije.  

Ljudima mlađim od 60 godina zabranili su ulazak u džamiju, dok je ta zabrana danas proširila na sve građane, bez obzira na njihovu starosnu dob.

Ukazao je i na to da je veoma učestalo nadlijetanje helikoptera nad starim dijelom grada, kao i okolnim naseljima.

(AJ Balkans)

Share This Article