Izveden 341 zračni udar na ISIL

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici izveli su najmanje 341 zračni udar po položajima militanata u Iraku i Siriji od 9. augusta, a od polovine juna na misiju je Pentagon potrošio 1,1 milijardu dolara, saopštila je američka Centralna komanda.

Kako je saopćeno, 94 udara su izvršena u Siriji, a 247 u Iraku. Izuzimajući osam zračnih udara protiv sirijske naoružane grupe Khorasan povezane sa Al-Kaidom, izvedenih 23. septembra u Siriji, svi ostali su bili upereni protiv Islamske države Iraka i Sirije (ISIL).

Samo na krstareće rakete Tomahawk utrošeno je više od 62 miliona dolara, prenio je Tanjug agenciju AP.

Centralna komanda je saopćila da je u napadima uništeno ili oštećeno 40 tenkova i drugih vozila ISIL-a, najmanje 160 “naoružanih vozila”, 59 Humveeja američke proizvodnje koje su borci zaplijenili od iračkih snaga.

Kako je navedeno, 55 udara je izvršeno po pozicijama pobunjenika, 21 na kontrolne punktove, a sedam na komandne, 39 na različite zgrade, skladišta oružja i kampove za obuku.

Apachi u misiji

Reuters je prenio da su SAD uputile i helikoptere Apache u misiju zračnih udara po položajima ISIL-a u Iraku.

To je prvi put da su ti borbeni helikopteri upotrijebljeni u zračnim udarima protiv ISIL-a.

Američka Centralna komanda je objavila da su helikopteri Apache AH-64, zajedno sa borbenim avionima, učestvovali u četiri zračna udara sjeveroistočno od Falluje.

Apachi su prvobitno bili raspoređeni u julu u Iraku radi zaštite američke ambasade i osoblja u Bagdadu i osiguranja bagdadskog aerodroma.

Ovim su, kako je navela agencija Reuters, američke snage dovedene u veći rizik od napada sa zemlje jer lete na visini od 50 metara, dok avioni lete na 9.000 metara.

(Agencije)

Share This Article