Sirija: U samoubilačkom napadu ubijeno 30 kurdskih boraca

sanel
By sanel

U dvostrukom napadu kamionom bombom, koji su izvele samoubice iz organizacije ISIL-a u srijedu, na sjeveroistoku Sirije, ubijeno je 30 kurdskih boraca, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Najmanje 30 pripadnika Jedinica za zaštitu kurdskog naroda ubijeno je kad su dvojica pripadnika ISIL-a aktivirali eksploziv u kamionu na sjevernom ulazu u Hasaku, izjavio je agenciji AFP Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija.

Meta napada su bila dva položaja Jedinica za zaštitu kurdskog naroda, među kojima je centar za obuku, na ulazu u Hasaku, grad podijeljen između kurdskih snaga i snaga režima Bašara el-Asada.

Napadi su izvedeni u trenutku kada su pripadnici ISIL-a zaprijetili da će ući u grad Kobani.

Povezivanje teritorija

S druge strane su opozicioni borci u Siriji ostvarili su napredovanje na jugu zemlje, između Kunejtire i Dere. Sada kontroliraju brdo Al-Harra, koje im omogućava napredak prema prijestonici Damasku.

“Mi nismo teroristi, borimo se protiv onih koji nas žele ubiti. Odbacujemo sektaštvo koje nam nameće režim. Dole s režimom Bashara al-Assada”, govori jedan od boraca.Nakon nekoliko sati borbe, borci opozicije osvojili su nove pozicije, a Vladine snage ih nastoje zaustaviti artiljerijom i avijacijom.

Al-Harra je strateško uporište koje se nalazi između dvije oblasti, Kunejtire i Dere. Opozicioni borci žele povezati sve dijelove koji su pod njihovom kontrolom u oblasti Kunejtira.

Opozicija je već preuzela kontrolu nad gradićem Al-Harra, u kojem je bilo sjedište jedne od pješadijskih brigada režimske vojske. Gradić je bio važna tačka za opskrbu režimske vojske, stacionirane u brdima.

U borbama je, kako kažu opozicionari, ubijeno više od 50 Assadovih vojnika i uništeno sedam tenkova.

(AJB)

Share This Article