Kurdi napreduju protiv ISIL-a u Kobaniju

sanel
By sanel

Sirijski Kurdi su potisnuli borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) sa brda Mishtenur, koje se nadvija nad sirijskim gradom Kobanijem, poznatim i kao Ayn Arab, na granici sa Turskom.

Borci ISIL-a su pokušali da u naletu zauzmu grad sa istočne i zapadne strane strateški bitnog brda, ali su kurdski borci odbili napad, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu (SOHR).

ISIL je kasno u subotu zauzeo dio brda Mishtenur, ali su zračni napadi koje predvode Sjedinjene Američke Države usporili njihovo napredovanje.

Ipak, Idris Nahsen, zvaničnik sirijskih Kurda, požalio se da nema koordinacije između zapovjednika koalicije i kurdskih boraca na terenu.

Opservatorija je saopćila da je ISIL u nedjelju ispalio najmanje 10 raketa na Kobani.

Borci ISIL-a ispaljuju tenkovske i minobacačke granate kako bi natjerali Kurde da izgube kontrolu nad gradom.

Posljednje borbe su uslijedile dan nakon što se u nedjelju pripadnica kurdskih snaga raznijela na položajima ISIL-a, saopćio je SOHR.

SOHR je dodao da su se žestoke borbe vodile tokom noći, a u zračnim napadima koalicije je ubijeno najmanje 16 boraca.

Nastavak borbi

Reporter Al Jazeere Bernard Smith javio je iz Turske da su granatiranje i žestoka mitraljeska vatra nastavila tokom cijelog jutra u ponedjeljak, kako se nastavila borba za Kobani.

Smith je kazao da se između 2.000 i 3.000 sirijskih Kurda bori moćnim naoružanjem, ali da su tražili još oružja.

On je rekao da se Salah Muslim, čelnik sirijskih Kurda, susreo sa turskim zvaničnicima snaga sigurnosti i da je zatražio još oružja, umjesto da se turski vojnici uključe u borbe, te je zatražio za dozvolu za ulazak na tursku teritoriju kako bi preuzeo oružje.

Borci ISIL-a pokušavaju gotovo tri sedmica da zauzmu Kobani, kako bi ojačali svoju kontrolu nad dugim područjem uz sirijsko-tursku granicu.

Napadi od sredine septembra su natjerali više od 160.000 Sirijaca da pobjegnu u Tursku.

U međuvremenu, belgijski borbeni avion F-16 izveo je prvi zračni udar na pozicije grupe ISIL u Iraku, saopćilo je Ministarstvo odbrane te države.

U misiji izviđanja bila su dva belgijska aviona, kojima je potom javljeno da je utvrđeno da “teroristički elementi napadaju iračke snage sigurnosti”.

Jednom od pilota je potom naloženo da krene u akciju i izvrši zračni udar.

Kako se navodi u saopćenju, rezultat bombardiranja je “neutralizacija neprijateljske prijetnje”, prenijela je agencija AFP.

Holandski borbeni avioni F-16 započeli su u nedjelju letove iznad Iraka i spremni su da se priključe kampanji protiv ISIL-a, saopćilo je holandsko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, Holandija je izdvojila šest aviona F-16 za kampanju, sa još dvije letjelice u rezervi.

Izvinjenje Bidena UAE-u

Ujedinjeni Arapski Emirati su saopćili da se potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, izvinio lideru Emirata zbog “bilo kakvih implikacija” u izjavi koju je dao prošle sedmice, kada je kazao da je UAE podržavao borce u Siriji.

Biden je ovo izvinjenje uputio telefonskim putem u nedjelju, a tu informaciju su potvrdili i američki zvaničnici.

Dan ranije je Biden uputio slično izvinjenje turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Biden, koji je poznat po povremenim verbalnim gafovima, naljutio je američke saveznike kada je sugerirao u govoru održanom na Univerzitetu Harvard u utorak da su Turska, Katar i UAE dali “milijarde dolara i desetine tona oružja” sunitskim borcima koji se bore da svrgnu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“U telefonskom razgovoru Biden se izvinio UAE-u zbog bilo kakvih implikacija u svojim nedavnim izjavama koje su mogle biti protumačene tako da znače da je UAE podržavao rast nekih terorističkih organizacija u regiji”, prenosi WAM, zvanična emiratska informativna agencija.

Bidenov ured je u saopćenju vezanim za telefonski razgovor upućen šeiku Mohammedu bin Zayedu Al-Nahyanu naveo da je potpredsjednik “pojasnio da njegove nedavne izjave u vezi ranih dešavanja u sukobu u Siriji nisu za namjeru imale da impliciraju da je UAE pomagao ili podržavao ISIL, Al-Kaidu ili slične grupe u Siriji”.

U saopćenju je navedeno: “Potpredsjednik je naglasio snažne korake koje je UAE proveo protiv poruka i finansiranja ekstremista i izrazio je zahvalnost za učešće UAE-a u aktuelnoj vojnoj operaciji protiv ISIL-a”.

Arapski saveznici

Ujedinjeni Arapski Emirati su među arapskim saveznicima koji učestvuju u zračnim napadima na borce iz samoprozvane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, koje predvode SAD. Druge arapske zemlje saveznice su Bahrein, Jordan, Katar i Saudijska Arabija.

UAE je prethodno iskazao svoje iznenađenje Bidenovim izjavama.

Bidenove izjave su “nevjerovatne i ignoriraju ulogu Emirata u borbi protiv ekstremizma i terorizma”, kazao je Anwar Gargash, zamjenik ministra vanjskih poslova, u izjavi koju je kasno u subotu prenijela agencija WAM.

Gargash je od Bidena zatražio da pojasni izjave, kojima jem kako smatra, američki potpredsjednik dao “lažni utisak o ulozi UAE-a… u vrijeme kada ta zemlja u stvarnosti podržava… napore da se savlada” dominacija boraca.

“Potpredsjednik se izvinio zbog bilo kakvih implikacija da su Turska ili neki drugi saveznik i partner u regionu namjerno snabdijevali ili pomagali razvoj ISIL-a ili nekih drugih nasilnih ekstremista u Siriji”, saopćio je Bidenov ured u subotu, u sličnom izvinjenju upućenom Turskoj.

(AJ Balkans)

Share This Article