Zukorlić: Pružit ću ruku Ugljaninu i Ljajiću

sanel
By sanel

Muftija sandžački Muamer Zukorlić rekao je danas da je došlo vrijeme da se okrene nova stranica u odnosima između njega i dvojice lidera Bošnjaka u Srbiji Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića, pozivajući ih da daju svoj doprinos vraćanju jedinstva Islamske zajednice, kao i da se izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) provedu u normalnom ambijentu.

“Važno je da se vrati jedinstvo Islamske zajednice, ali je važnije od toga da počne ozdravljenje bošnjačke nacije na ovom prostoru. Da možemo normalno da komuniciramo, da otvorimo jednu novu stranicu u kojoj ćemo moći te svoje razlike artikulirati jednim ljudskim, normalnim odnosom, javnom komunikacijom uz puno poštovanje sugovornika bilo da se slaže s nama ili ne slaže”, rekao je Zukorlić na konferenciji za novinare.
 
“I ja želim dati svoj doprinos maksimalno”, poručio je Zukorlić, podsjećajući da je posljednjih godina pretrpio puno uvreda, ali da je spreman staviti ih sve po strani i pružiti ruku Ugljaninu i Ljajiću, javio je Tanjug.
 
Napominjući da “sazrijeva situacija i ponestaje energije u udaru na Islamsku zajednicu – da li zbog nedostatka snage, besmislenosti ili nemogućnosti rušenja IZ”, Zukorlić je naglasio da je “došlo vrijeme da otvorimo novu stranicu koja će biti na dobrobit Bošnjaka, islama, Sandžaka i države Srbije u kojoj živimo”.
 
On je rekao da neće biti nositelj liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” koju je formirala Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka, ni kampanje te liste za Bošnjačko nacionalno vijeće.
 
“Ja nisam na listi i nemam namjeru direktno biti nositelj kampanje. To što pozivam ljude da se upišu na birački popis neko će vidjeti kao kampanju, a neko kao moju nacionalnu obvezu prema interesu Bošnjaka, ali ja se neću libiti kazati svoje stavove”, rekao je Zukorlić.
 
On je podsjetio da su prije četiri godine, kako je rekao, državni organi spriječili konstituiranje BNV-a s većinom koju je imala Bošnjačka kulturna zajednica koju je on predvodio.
 
“Nakon rasprave prevladala je argumentacija da Bošnjaci i ljudi okupljeni oko Islamske zajednice, BKZ, Internacionalnog univerziteta i drugih institucija trebaju izaći na izbore za BNV”, rekao je Zukorlić.
 
On je još jednom pozvao Bošnjake da provjere jesu li upisani u poseban birački popis za sudjelovanje na izborima za BNV i da se, kako je rekao, trgnu iz apatije i izađu na izbore.

(Fena)

Share This Article