Davutoglu: Turska neće dati Kobani ISIL-u

sanel
By sanel

Turska će učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi da grad Kobani na granici sa Sirijom, u kojem većinsko stanovništvo čine Kurdi, padne u ruke borcima grupe Islamska država Irak i Levant”, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

“Ne želimo da Kobani padne. Učinićemo sve što je u našoj moći da se to ne desi”, rekao je Davutoglu u obraćanju novinarima u Istanbulu, a prenio je Reuters.

“Niti jedna druga zemlja nema sposobnost da utječe na zbivanja u Siriji i Iraku. Niti jedna druga zemlja neće biti pogođena poput nas, također”, rekao je on.

Njegovi su komentari u suprotnosti s onima turskog ministra odbrane Ismeta Yilmaza, koji je ranije rekao da operacije ne treba očekivati ​​odmah.

Od jutarnjih sati intenzivirani su sukobi između pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i pojedinih kurdskih oružanih grupa u naseljima u istočnom dijelu grada Kobani na sjeveru Sirije, javlja Anadolija.

Kako navode lokalni izvori, minobacačke granate ispaljene su na naselje Mikte u Kobaniju gdje su smještene bačve goriva, nakon čega se pojavio gusti crni dim.

ISIL je od jutarnjih sati intenzivirao napade teškim naoružanjem, dok oružane grupacije odgovaraju vatrom na njihove napade.

Granične snage sigurnosti Turske poduzele su pojačane mjere sigurnosti na granici prema Siriji.

Pentagon je rekao da je koalicija na čelu sa SAD-om provela najmanje sedam uzlijetanja protiv ISIL-a oko Kobanija u zadnjih pet dana.

Sirijski aktivisti za ljudska prava upozoravaju da bi bez hitne intervencije grad mogao pasti za nekoliko sati.

” ISIL se nalazi nadomak grada, milju su daleko. Većina civila napustila je grad, ali svakog trenutka ISIl bi mogao biti u gradu”, kaže Rami Abdulrahman koji vodi Sirijski opservatorij za ljudska prava, smješten u Londonu.

Australija odobrila napade

“Postoje mnoga pitanja o tome zašto koalicija ne napada ISIL sada, jer su laka meta . Oni imaju 20 tenkova i Humvees (borbeno oklopno vozilo). Bez njihovih teških vozila, Kurdi će biti u mogućnosti da ih pobijede. “

Prema kurdskim aktivistima i medijima, borbe se vode nadomak grada . “Pozivamo sve da ne odustaju od Kobanija “, rekao je jedan borac iz Narodne zaštitne jedinice (YPG) za turski tv-kanal IMC TV.

“Ako Kobani padne, mi ćemo žrtvovati 10.000 mučenika u tom procesu. Borimo se 15 dana, uništili smo njihove tenkove i teško naoružanje. Nemamo ni mi više mnogo oružja, molimo zato Kurde da nas podrže. “

Australska Vlada odobrila je danas učešće borbenih aviona svoje vojske u vojnoj akciji koju protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku predvode Sjedinjene Američke Države, saopćila je zvanična Canberra.

Premijer Australije Tony Abbott izjavio je kako je ISIL „smrtonosni kult“ i da je „objavio rat čitavom svijetu“, pa zato mora biti zaustavljen.

Abbott je istakao kako odobravanje vojne intervencije „nije odluka koju je Vlada olako donijela“, dodajući da „Irak ne treba ostaviti sam“ da se bori protiv ekstremista.

Odluka Parlamenta Turske

On je rekao da je kabinet također odobrio slanje specijalnih snaga za pomoć i savjetovanje iračke vojske, a očekuje se da će intervencija trajati „mjesecima, a ne sedmicama“.

„Da, to je vojna akcija, ali zapravo predstavlja humanitarnu misiju za zaštitu iračkog naroda, a na kraju krajeva i građana Australije, od ubilačke mržnje smrtonosnog kulta poznatog kao ISIL“, izjavio je australski premijer.

Oružana grupa ISIL kontrolira značajan dio teritorije Sirije i Iraka, a SAD i njihovi arapski saveznici su prije dvije sedmice pokrenuli akciju bombardiranja ciljeva grupe u Iraku i Siriji, dok evropske države učestvuju u napadima samo na ciljeve u Iraku.

Parlament Turske dao je sinoć ovlaštenje Vladi da odobri prekogranične vojne intervencije u Iraku i Siriji.

Također, danski parlamentarci su u četvrtak većinom dali glas za slanje sedam borbenih aviona F-16, koji je učestvovati u zračnim napadima na borce ISIL-a.

(Agencije)

Share This Article