Parlament odobrio: Turska ulazi u rat protiv ISIL-a!

sanel
By sanel

Turske trupe dobile su zeleno svjetlo za sudjelovanje u borbama protiv ISIL-a u Siriji i Iraku. Kada i kako odlučit će Vlada, koja je Parlamentu uputila ovaj, večeras prihvaćen prijedlog, da se pridruže međunarodnoj koaliciji koju predvodi SAD.
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan u više je navrata predlagao tampon-zonu na turskoj granici sa Sirijom. Međutim, naglasio je da samo bombardiranjem položaja ISIL-a problem neće biti riješen.
“Mi ćemo se efikasno boriti protiv ISIL-a i svih drugih terorističkih organizacija u regionu”, rekao je Erdonan.
Ankara se donedavno protivila ulasku u koaliciju koju predvodi SAD, prvenstveno zbog činjenice da je ISIL držao više desetina Turaka u zatočeništvu, a sad, kad su oslobođeni, predsjednik Erdogan kaže da je došlo do promjene stava
“Ne možemo da ostanemo izvan ovoga”, naveo je Erdogan i istakao da Islamska država nema nikakve veze sa islamom koji je religija mira i ne odobrava “divljašto i nasilje”.
Turska već raspoređuje tenkove i oklopne transportere kako bi ojačala granicu prema Siriji jer, sudeći prema situaciji na terenu, vojna akcija mogla bi brzo krenuti
Naime, hiljadu vojnika ISIL-a opkolilo je 35 turskih vojnika koji čuvaju mauzolej Sulejmana Šaha, koji je na bivšem turskom teritoriju na području sjeverne Sirije u regiji Raka. Kako piše list “Yeni Safak”, svaki se trenutak očekuje zapovijed da turska vojska krene u oslobađanje svojih vojnika, 30 kilometara južno od grada Kobanea na obalama Eufrata. Borci Islamske države došli su do samog ruba Kobanea, gdje su u toku žestoke borbe s kurdskom vojskom – Pešmergama, koji podršku imaju iz zraka jer su saveznici počeli bombardirati položaje ISIL-a.
U slučaju pada ovog grada, ISIL-ovci bi preuzeli kontrolu nad cijelom sjevernom Sirijom, duž granice s Turskom. Turska vojska rasporedila je 400 metara unutar svojih granica 35 tenkova i 10 hiljada vojnika, a pozvano je pet hiljada turskih rezervista.
Turski mediji prenose kako vlasti planiraju uspostavu “sigurnih zona” u Siriji na prostoru koji se trenutno nalazi pod kontrolom FSA i Islamskog Fronta. Dnevni list Hurriyet prenosi kako bi Turska htjela krenuti u ovu misiju zajedno sa SAD-om, no pošto Washington ne želi ulaziti s trupama u Siriju, spremni su to učiniti i sami sa svojom kopnenom vojskom.

(Vijesti.ba)

Share This Article