Opsežna istraga o dolasku 124 Rusa u BiH

sanel
By sanel

Nakon što su mediji javili da u Bosni i Hercegovini borave ruski specijalci, sigurnosne službe pokrenule su opsežnu istragu.

U Ministarstvu sigurnosti navode da 124 državljanina Ruske Federacije boravi u Laktašima, nedaleko od Banje Luke, ali ne znaju zbog čega.

U Bosnu i Hercegovinu ušli su bez viza i u zemlji mogu ostati do 30 dana.

Neslužbeno doznajemo da su svi muškarci, te da su im uzeti pasoši radi provjere identiteta.

MUP Republike Srpske demantuje da je riječ o specijalcima.

Obaviješteni su, kažu, da će na području tog entiteta boraviti umjetnici iz Rusije koji učestvuju u obilježavanju 100 godina od Prvog svjetskog rata.

Manifestaciju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, čiji prvi čovek Goran Mutabdžija, pak, kaže da iz Rusije očekuje svega desetak učesnika.

Istraga o povodu dolaska

Ruska ambasada, kao i komanda NATO-a u Bosni i Hercegovini navode kako nemaju informacije o dolasku ruskih specijalaca, niti umjetnika.

U Službi za poslove sa strancima potvrdili su da je u toku istraga o ovom slučaju.

”Prema informacijama Službe, smješteni su u dva hotela i jednom motelu u Laktašima. Ušli su u periodu između 26. i 30. septembra. Povod njihovog dolaska, razlog i organizator njihovog putovanja su trenutno ono što je predmet vrlo opsežnih istraga koje Služba provodi u ovom trenutku na terenu i dokle god ne budemo imali kompletnu informaciju, nećemo moći ulaziti u komentarisanje o kome je reč i šta je krajnji cilj njihovog dolaska u BiH”, rekla je Sanja Škuletić Malagić iz Službe za poslove sa strancima BiH.

(AJ Balkans)

Share This Article