Izrael dozvolio grupi od 500 stanovnika Gaze da posjete Jerusalem tokom bajrama

sanel
By sanel

Izrael je sinoć najavio da će dozvoliti da 500 Palestinaca, koji žive u pojasu Gaze, dođu u Jerusalem povodom muslimanskog praznika Eid al Adha (Kurban-bajram) tokom vikenda.

Palestincima s okupirane Zapadne obale također će se dozvoliti da ulaze u Izrael slobodnije tokom praznika.
 
Najtiražniji izraelski list “Jediot ahronot” objavio je jučer u online izdanju da Izrael i Palestinci tajno pregovaraju, između ostalog, o dolasku vjernika iz Gaze tokom praznika.
 
Najavljene mjere su najveće olakšanje kretanja Palestinaca od 2007. godine. One su objavljene nakon što je Washington osudio planove o izgradnji domova za Jevreje u Jerusalemu, poslije razgovora predsjednika SAD Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Bijeloj kući.
 
Izraelska vojska je precizirala da će od 5.oktobra sedam dana 500 Palestinaca iz Gaze u dobu od 60 godina i starijih, moći da se moli u džamiji Al Aksa u Jerusalemu i da će još 500 moći da posjeti rođake na Zapadnoj obali.
 
Palestincima s te palestinske teritorije bit će dozvoljeno neograničeno putovanje u Izrael, kao i posjete porodicama, navodi se u izraelskom saopćenju.
 
Gazi će također biti dozvoljeno da izvozi poljoprivredne proizvode na Zapadnu obalu. Palestinski zvaničnik Nazmi Mhana rekao je da će to biti prvi put otkako je Izrael uveo blokadu Gaze, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, da Palestinci koji tamo žive mogu da prodaju ribu i povrće na Zapadnoj obali.
 
Palestinci te mjere smatraju ispunjenjem obaveza Izraela na osnovu dogovora o prekidu vatre, koji je stupio na snagu 26. augusta, poslije 50 dana rata u Gazi. Izraelska vojska je rekla da je to dio politike čiji je cilj da se poboljša život Palestinaca. U tom ratu poginulo je skoro 2.200 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj strani 67 vojnika i šest civila.
 
Izrael je osvjio Zapadnu obali i pojas Gaze, teritorije na kojima Palestinci žele da osnuju svoju državu u šestodnevnom ratu 1967. Izraelska vojska se povukla i jevrejski naseljenici su evakuirani iz pojasa Gaze 2005. godine, ali se često sukobljavala s palestinskim borcima koji su ispaljivali rakete preko granice. Ta napetost je popustila otkako je rat završen u augustu, konstatira Reuters.
 
U Washingtonu, gdje se Netanyahu jučer sastao s Obamom, State department je izrazio zabrinutost zbog izvještaja da Izrael ostvaruje planove o izgradnji 2.600 domova za jevrejske naseljenike u istočnom Jerusalemu.
 
-Takav razvoj događaja će samo izazvati osudu međunarodne zajednice, udaljiti Izrael čak i od najbližih saveznika, zatrovati atmosferu, ne samo s Palestincima, već također s baš onim arapskim vladama s kojima je premijer Netanyahu rekao da želi da izgradi odnose – rekla je portparol Stejt departmenta Jen Psaki.
 
Ona je dodala da će se time “dovesti u pitanje posvećenost Izraela mirnom rješenju do koga bi se došlo pregovorima”, prenosi Tanjug.
 
Izrael je osvojio istočni Jerusalem zajedno sa Zapadnom obalom i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Izraelski lideri smtraju da će ujedinjeni Jerusalem ostati zauvijek glavni grad Izraela, dok Palestinci žele da to bude glavni grad njihove buduće države.

(vijesti.ba)

Share This Article