Zračni napadi na četiri sirijske provincije

sanel
By sanel

Međunarodna koalicija, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, izvela je tokom protekle noći nove zračne napade protiv pripadnika grupe Islamska država Sirije i Levanta, saopćila je Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

SOHR je naveo da su napadi izvedeni u četiri provincije Halep, Rakku, Hasakeh i Deir el-Zour, prenio je AP.

Na meti zračnih napada koalicionih snaga bilo je i najveće naftno postrojenje u Siriji Konoko, u provinciji Deir el-Zour.

Opservatorija je saopćila da je u napadima bilo žrtava, ali nije precizirala broj poginulih.

Centralna komanda američke vojske saopćila je da su saveznici vojnim avionima i bespilotnim letjelicama napali osam položaja ISIL-a u Siriji, a da su samo američki ratni avioni i bespilotne letjelice izvršile četiri napada na položaje ISIL-a u Iraku.

U saopćenju se navodi da je u dva zračna napada u blizini Deir el-Zour uništen tenk ISIL-a te da su ostali tenkovi oštećeni.

Na sjeveroistoku zemlje u napadima su uništena tri oklopna vozila i višenamjensko vojno vozilo.

Na sjeveru Rakke pogođene su četiri punkta naftne rafinerije i dvije komandne tačke.

Udari i u Iraku

CENTCOM je saopćio da je napade na položaje ISIL-a u Siriji izvršio uz učešće Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U saopćenju se navodi da je u napadima na Irak u blizini Bagdada u zračnom napadu uništen vojni položaj ISIL-a te da je oštećen kontrolni punkt.

U blizini Felluje u tri zračna napada uništena su dva ISIL-ova kontrolna punkta i vozilo.

Prema riječima Mehmeta Ozera, jednog od žitelja Turske, prema granici sa Sirijom napadnut je grad Tel Abjad, koji je pod kontorlom pripadnika ISIL-a.

Ozer je rekao da su gađani napuštena vojna baza i jedna prazna škola, koju su pripadnici ove grupe ranije koristili kao lokalno sjedište.

U Rakki je gađano predgrađe i pogođen je jedan kontrolni punkt koji je pod kontrolom pripadnika ISIL-a, prenio je AFP.

SAD i nekoliko zaljevskih zemalja počeli su prošlog utorka zračne i raketne udare na položaje ISIL-a u Siriji.

Prijetnje al-Nusre

Čelnik Fronte al-Nusra u Siriji zaprijetio je premještanjem bitke na Zapad, u svom prvom govoru od početka zračnih udara koalicije na njegovu grupu i grupu ISIL.

Pozivom SAD-u i Evropi da se suprotstave svojim vladama i prijeteći da će premjestiti borbu u njihove domove, šef Al-Nusre upozorio je Zapad: “Vaši čelnici neće biti jedini koji će platiti cijenu ovog rata, i vi ćete je skupo platiti.”

Abu Mohamad al-Gulani to je izrekao na audio-snimci objavljenoj na internetu dan nakon prijetnji njegovog glasnogovornika.

“Šta ste dobili od rata protiv muslimana osim tragedija i boli koje su se srušile na vaše zemlje i vašu djecu?”, rekao je aludirajući na smrt vojnika u Iraku i Afganistanu i civila u atentatima 11. septembra.

Sjedinjene Države su na čelu koalicije arapskih i zapadnih zemalja 8. augusta pokrenule kampanju zračnih udara protiv ISIL-a u Iraku, koju su proširile na Siriju i položaje al-Nusre.

(Agencije)

Share This Article