Do sada izvedeno oko 250 zračnih napada na ISIS u Iraku i Siriji

sanel
By sanel

Načelnik Generalštaba američke vojske Martin Dempsey izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) ne razmatraju osnivanje tampon zone na granici sa Irakom i Sirijom u borbi protiv organizacije ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tampon zona u nekim situacijama može biti korisna ali trenutno to nije dio naše kampanje pokrenute protiv ISIS-a”, rekao je Dempsey.

Američki ministar Chuck Hagel i načelnik Dempsey u Pentagonu su održali konferenciju za novinare na kojoj su upoznali javnost sa najnovijim aktivnostima u vezi sa zračnim napadima na mete ISIS-a u Siriji i Iraku.

Hagel je tom prilikom istakao da je do sada u Iraku izvedeno više od 200, a u Siriji 43 zračna napada američkih snaga u saradnji sa arapskim saveznicima.

“Potrebni su dugoročni napori SAD-a i svih naših saveznika kako bi nastavili opsežnu diplomatsku, ekonomsku i vojnu kampanju koju smo započeli. To sigurno neće biti lako i kratko putovanje. Tek smo na početku akcije da oslabimo utjecaj ISIS-a i da ga u potpunosti uništimo”, rekao je Hagel.

Dempsey je naglasio da je potrebno najmanje 12.000 sirijskih pobunjenika kako bi se protjerali pripadnici ISIS-a sa prostora u Siriji koje su ranije zauzeli.

ISIS je tokom prethodnih nekoliko mjeseci zauzela nekoliko gradova u Iraku i Siriji gdje provodi nasilje, posebno protiv pripadnika manjinskih skupina.

ISIS je 29. juna saopćio da osniva hilafet, a na čelo te države imenovali su svoga čelnika Abu-Bakra Al-Baghdadija.

(AA)

Share This Article