Pešmerge pokušavaju osvojiti grad Zumar

sanel
By sanel

 

Sjeverno od Mosula u Iraku, uporišta grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku, nalazi se gradić Zumar, iz kojeg kurdske snage sedmicama pokušavaju protjerati borce ISIL-a i preuzeti kontrolu nad tim područjem bogatim naftom. 

 

Ekipa Al Jazeere prošla je, na putu prema Zumaru, kroz ničiju zemlju, u kojoj su i dalje očiti tragovi borbi za protjerivanje ISIL-a iz tog područja: oklopno vozilo pogođeno tokom zračnih udara, crne zastave naslikane na punktovima, grafiti na kojima piše “vlasništvo ISIL-a”.

 

U međuvremenu su se povukli, pa je duga zgrada, nekadašnja škola, sada glavna baza ISIL-a u Zumaru. Ipak, mnogi borci kriju se i u kućama širom grada.

 

Kurdske snage uspjele su se probiti do centra, ali uskoro su se povukle na položaje izvan grada.

 

“Kad smo ušli u Zumar s namjerom da preuzmemo kontrolu, jedan do terorista dovezao se do nas oklopnim vozilom u bojama Pešmerge. Zapucali smo, ali je detonirao eksploziv, ubivši 18 i ranivši 33 osobe. Bila je to snažna bomba, oblak dima bio je visok gotovo 15 metara”, kaže Zacki, zapovjednik Pešmergi.

 

U Zumaru se nalazi samo 200 boraca ISIL-a, ali Pešmerge ne znaju kako se izboriti s njihovom taktikom. ISIL očito želi opet zauzeti ovo područje bogato naftom.

 

Traže zračne udare

 

Tri sata prije dolaska ekipe Al Jazeere, šest vozila ISIL-a prošlo je cestom prema položajima Pešmerge.

 

Zapovjednik kaže da je svih 20.000 stanovnika Zumara pobjeglo i da nema razloga da im zračni udari ne pomognu u osvajanju grada.

 

“Mogu potvrditi da u gradu nema nijednog civila. U njemu su samo pristalice ISIL-a. Tražim od Amerikanaca da ponovo razmisle o svojoj strategiji i izvrše zračne udare na Zumar”, ukazuje Jamal Mohamed, još jedan od zapovjednika Pešmergi.

 

“Prva linija fronta, na ivici Zumara, nalazi se samo nekoliko kilometara niz cestu, prema gradu Barzankija, koji su sravnili sa zemljom djelimično američki vojni avioni u zračnim udarima, djelimično borci ISIL-a tokom povlačenja. U zgrade su postavili improvizirane eksplozivne naprave i detonirali ih. Preostala je jedino džamija”, javlja Al Jazeerina reporterka Sue Turton.

 

Mnogi Amerikanci izgubili su život u tom gradu, koji je ranije bio uporište Al-Kaide, nakon invazije 2003. godine. Borcima Pešmerge drago je što je u ruševinama, a sada se nadaju kako će se zračni udari nastaviti i da će se isto dogoditi sa Zumarom.

 

(AJ Balkans)

Share This Article