Erdogan: Tamo gdje ginu djeca – nema nevinih

sanel
By sanel

 

Samo u prošloj godini, širom svijeta, život je izgubilo 6,3 miliona djece  mlađe od pet godina, kazao je na 69. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (GS UN) turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Agencija Anadolija.

 

Kako je kazao, u ratu u Siriji smrtno je stradalo 17.000 djece, povrijeđeno 375.000, a 19.000 je ostalo bez najmanje jednog organa.

 

Erdogan je poručio kako u „svijetu gdje umiru i gdje ubijaju djecu, niko nije nevin, niko se ne može osjećati sigurnim i niko ne može živjeti u održivom miru i blagostanju“.

 

Govoreći o izraelskim napadima na Gazu, Erdogan je kazao da je samo u palestinskom području Pojas Gaze ubijeno 490 djece, a ranjeno 3.000, koji su bili direktna meta najmodernijeg smrtonosnog oružja.

 

„Nemilosrdno su ubijana ispred kamera i objektiva, dakle, pred očima svijeta, dok se igraju na obali, trče po parkovima, školama, skrivaju u džamijama, u naručjima svojih majki, gdje je najsigurnije“, kazao je turski predsjednik.

 

„S čuđenjem pratimo kako se određene etikete koriste kako bi se ušutkali oni koji nastoje skrenuti svjetsku pažnju na ubijanje djece, žena pa čak i ljudi sa posebnim potrebama u Palestini.“

 

Nepravedne optužbe

 

Prvi čovjek Turske tokom obraćanja u UN-u govorio je i o aktuelnim dešavanjima na Bliskom istoku.

 

„Oni koji se protive ubistvima koja se dešavaju u Iraku i Siriji, oni koji se protive ubijanju demokratije u Egiptu, bivaju također izloženi određenim nepravednim i neutemeljenim optužbama, a istovremeno se optužuju i za pružanje podrške terorizmu.“

 

Prije turskog predsjednika, Generalnoj skupštini obratili su se, između ostalih generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, predsjednik SAD-a Barack Obama, kralj Španije Don Felipe VI, emir od Katara Tamim bin Hamad Al-Thani, te predsjednik Francuske Francois Hollande.

 

Danas će se nastaviti izlaganja, a među govornicima je i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

(AJ Balkans)

Share This Article