Novi zračni napadi na ISIL u Siriji

sanel
By sanel

 

Sjedinjene Države su u noći s utorka na srijedu izvele nove napade na položaje Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u Siriji, uz pomoć arapskih saveznika.

 

Dopisnik Al Jazeere izvijestio je da su mete noćnih napada bili ciljevi u blizini grada Tal Abyad, sjeverno od Raqqe, te ruralna oblast sjeverno od Halepa.

 

U jučerašnjim savezničkim napadima upotrijebljeno je 160 raketa, uključujući 47 krstarećih raketa tipa Tomahawk, podsjeća Al Jazeerin reporter.

 

Sjedinjene Države uz pomoć arapskih saveznika prvi su put u utorak napale borce Islamske države Iraka i Levanta u Siriji.

 

Odlučnost koalicije

 

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak u New Yorku u prisustvu svojih arapskih saveznika da stvaranje koalicije protiv ISIL-a šalje “jasnu poruku radikalnim džihadistima”.

 

“Zahvaljujući naporima bez presedana koje preduzima ova koalicija, mislim da možemo poslati jasnu poruku koja će pokazati da je svijet ujedinjen”, rekao je Obama nakon susreta s dužnosnicima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara.

 

Prema riječima američkoga predsjednika ta koalicija pokazuje odlučnost međunarodne zajednice da “oslabi i uništi ne samo ISIL, nego i vrstu ideologije koja vodi do tolikog prolijevanja krvi”, izvijestila je agencija Hina.

 

Sve okupljene arapske zemlje “složile su se da će reći kako ima trenutaka u kojima treba zauzeti stajalište, a pogotovo jedinstveno stajalište u regiji”, objasnio je američki diplomat.

 

(AJ Balkans)

Share This Article