Sirija: Egzodus u Raki pod američkim bombama

sanel
By sanel

Stanovnici bježe iz sirijskog grada Rake, koji se nalazi na meti zračnih napada američke vojske i njenih saveznika, prenijeli su očevici situaciju iz grada koji važi za uporište Islamske države (IS).

-U Raki u ovom trenutku traje egzodus. Počeo je u ranim jutarnjim satima poslije napada. Narod bježi ka unutrašnjosti zemlje- rekao je za agenciju Reuters jedan od stanovnika Rake, koja se nalazi u istoimenoj provinciji u Siriji, na sjeveroistoku zemlje.
 
SAD i nekoliko zalivskih zemalja otpočele su rano jutros zračne i raketne udare na položaje boraca IS-a, koji su momentalno zaprijetili da će odgovoriti, okrivivši Saudijsku Arabiju da je “dozvolila da do napada dođe”.
 
Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopćila je da je najmanje 50 pripadnika Islamske države pogunulo je u današnjim zračnim napadima na položaje džihadista IS-a u Siriji.
 
Izvedeno je najmanje 50 zračnih napada i to na uporišta IS-a u sjeverostočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu, a na udaru je i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici s Irakom, saopćila je Opservatorija.
 
Organizacija navodi da je “koalicija izvela 22 zračna i raketna napada samo na grad Albu Kamal”.
 
Direktor te organizacije Rami Abdulrahman tvrdi da je najmanje 50 pripadnika IS ubijeno u zračnim napadima.
 
On je rekao da su meta napada u Siriji bila i uporišta grupe Al Nusra Fronta, povezane s Al Kaidom.
 
Gađana su njihova skrovišta u sjeverozapadnim sirijskim provincijama Idlib i Alepo, prenosi Blic.
 
(Fena)

Share This Article