SAD počeo napade na položaje ISIL-a u Siriji

sanel
By sanel

Američka vojska i „partneri“ počeli su zračne udare na položaje skupine Islamske države Irak i Levant (ISIL) u Siriji, potvrđeno je u Pentagonu, a prenose svjetske agencije.

Iz sirijskog Ministarstva vanjskih poslova je potvrđeno kako je SAD službeno obavijestio sirijsku vladu o zračnim napadima prije nego što su počeli, doznaje Al Jazeera.

„Mogu potvrditi da američka vojska i snage partnerskih zemalja vode vojnu akciju protiv terorista ISIL-a u Siriji uz pomoć lovaca, bombardera i raketa Tomahawk“, naveo je u saopćenju kontraadmiral John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Nije rekao što je na meti tih udara, ali New York Times piše da se gađaju ciljevi u Raqqi, uporištu ISIL-a i veoma porozna granica između Sirije i Iraka.

Sirijski opservatorij za ljudska prava je priopćio kako su desetine boraca ISIL-a ubijene i ranjene u američkom napadu na Raqqu, uz dodatak kako su kompletno uništena dva uporišta i vozila ISIL-a.

U saopćenju Pentagona ne navodi se ništa o zemljama partnerima, no New York Times navodi da u akciji sudjeluje „više savezničkih arapskih zemalja“.

„Amerikanci su u ponedjeljak obavijestili predstavnika Sirije pri Ujedinjenim narodima da će izvesti udare na ISIL u Raqqi na sjeveru Sirije“, prenijela je sirijska državna televizija.

Sirijska nacionalna koalicija pozdravila je napade na ISIL, ali i podsjetila da se mora nastaviti pritisak na Assadovu vladu.

Na udaru 20-ak ciljeva

Zračni udari koje Sjedinjene Države i partneri izvode u Siriji može uključivati 20-ak ciljeva, rekao je američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman, javlja agencija Reuters.

Taj je dužnosnik još dodao da u nekim udarima u kojima se koriste rakete Tomahawk, sudjeluje barem jedan američki brod.

Neimenovani dužnosnik je također otkrio da su arapski partneri koji sudjeluju u udarima u Siriji – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Bahrein.

Izraelska vojska je potvrdila kako je srušila sirijski borbeni avion, dok izraelski mediji javljaju da je raketom Patriot srušen MiG-21 iznad Golanske visoravni kad je ušao u njihov zračni prostor.

Obama najavio napade

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u govoru 10. septembra da pridržava pravo udariti na ISIL, pa i u njegovu uporištu u Siriji.

„Odluku o početku udara donio je nešto ranije tokom dana zapovjednik središnje vojne regije (Centcom, zadužen za operacije u toj regiji) na temelju odobrenja koje mu je dao glavni zapovjednik (predsjednik Obama)“, ističe se u saopćenju Pentagonova ureda za odnose s javnošću.

Američka vojska od 8. augusta svakodnevno bombardira ISIL-a u Iraku.

Predsjednik Obama je odobrio te udare kako bi pomogao iračkoj vojsci i kurdskim snagama koji su trpjeli poraze od bolje naoružanog i discipliniranijeg ISIL-a.

Zahvaljujući tim udarima, iračke i kurdske snage su se ponovno učvrstile na terenu i zauzele više strateških tačaka.

(AJ Balkans)

Share This Article