Francuzi izveli prve zračne napade u Iraku

sanel
By sanel

 Francuska je u petak objavila da su njezine vojne snage izvele zračne napade u Iraku, prvi put otkad je službeni Pariz obećao da će se angažirati u vojnim akcijama protiv boraca Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

“Jutros oko 7.40 po srednjoeuropskom vremenu naši Rafale zrakoplovi izveli su prvi zračni napad na terorističko logističko skladište”, stoji u saopćenju ureda predsjednika Francoisa Hollandea, objavljenom nedugo nakon napada, prenosi Hina.

Meta na sjeveru Iraka potpuno je uništena, stoji u saopćenju te se dodaje da će se u predstojećih nekoliko dana izvesti još akcija. 

Francuska je izrazila spremnost da sudjeluje u vojnoj, političkoj i financijskoj koaliciji koju je osnovao SAD, a cilj joj je poraziti borce ISIL-a koji pod kontrolom drže dijelove sjevernog Iraka i Sirije.

Francuski predsjednik ranije je objavio kako je odlučeno da se ta zemlja priključi zračnim udarima SAD-a na položaje grupe Islamska država u Iraku i Siriji (ISIL), a američki Senat odobrio je naoružavaje i uvježbavanje umjerene sirijske oporbe koja se bori protiv te skupine.

Isključeni angažman u Siriji i kopnene snage

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da će se Francuska priključiti SAD-u u zračnim napadima na tu skupinu u Iraku i isključio bilo kakav angažman u Siriji gdje ISIL kontrolira golemi teritorij.

“Odlučio sam odgovoriti na zahtjev iračkih vlasti za pružanjem zračne potpore”, rekao je Hollande, koji je prošle sedmice posjetio Bagdad.

“Dalje od toga nećemo ići. Nećemo slati kopnene snage i intervenirat ćemo samo u Iraku”, dodao je.

Francuska, koja nije sudjelovala u iračkom ratu 2003. godine pod vodstvom SAD-a, kaže da zahtjev Bagdada za pomoć u borbi protiv ISIL-a opravdava intervenciju 11 godina poslije, prenosi Hina.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad istaknuo je da će svaku intervenciju na sirijskom tlu smatrati agresijom.

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je odluku Francuske da pristupi zračnim udarima u Iraku, u trenutku kad su američki zrakoplovi prvi put napali teren za obuku ISIL-a. 

“Francuska, koja je jedan od naših najstarijih i najbliskijih saveznika, solidan je partner u našim naporima protiv terorizma”, kazao je Obama u kratkom govoru u Bijeloj kući.

I Senat dao podršku Obami

U međuvremenu je američki Senat sa 78 glasova za i 22 protiv odobrio predsjedniku Baracku Obami novac za naoružavanje i uvježbavanje “umjerene sirijske opozcije”.

Nakon što je to u srijedu učinio i Predstavnički dom, mjeru još treba potpisati Obama.

On je nakon glasovanja u Senatu izjavio da potpora demokrata i republikanaca u Kongresu pokazuje jedinstvo Amerikanaca u borbi protiv ISIL-a.

“Više od 40 zemalja, uključujući i arapske države, ponudilo je pomoć u sklopu koalicije”, rekao je Obama.

Američki ministar obrane Chuck Hagel izjavio je da je oko 500 miliona dolara potrebno za uvježbavanje 5.000 sirijskih opozicionih boraca u kampovima u Saudijskoj Arabiji.

SAD će im najprije dostaviti lako oružje, vozila i opremu, a kada se dokažu, dobit će i napredno oružje, rekao je Hagel zastupnicima.

(Agencije)

Share This Article