Kongres odobrio naoružavanje pobunjenika u Siriji

sanel
By sanel

Plan američkog predsjednika Baracka Obame oko naoružavanja sirijskih pobunjenika dobio je zeleno svjetlo u američkom Kongresu, dok se u Iraku vojska, potpomognuta američkim zračnim napadima, bori s grupom Islamska država u Iraku i Siriji.

Predstavnički dom, kojim prevladavaju republikanci, odobrio je u rekordnom vremenu plan opremanja i uvježbavanja umjerenih sirijskih pobunjeničkih grupa, koje bi trebale povesti kopnenu ofanzivu na ISIL u Siriji.

Taj plan, prvi dio strategije, koji je prošle sedmice predstavio Obama, Senat bi trebao definitivno usvojiti do petka.

Odluka Kongresa dolazi gotovo četiri mjeseca nakon što je predsjednik obećao značajnije podržati sirijsku opoziciju u govoru na vojnoj akademiji West Point.

Borbe u Iraku

No, američki predsjednik, koji je u srijedu posjetio glavni štab centralne Komande za Bliski istok i Centralnu Aziju, sa sjedištem u Tampi na Floridi, ponovio je da neće poslati američke vojnike u borbu.

Na terenu su se iračke elitne jedine u srijedu već drugi dan borile protiv ISIL-a na manje od 50 kilometara od Bagdada, u sektoru Fadhilija.

Američki borbeni avioni napali su tri mete ISIL-a južno od glavnog grada Iraka, usmrtivši najmanje četiri borca, prema izjavama iz vojske i plemenskih vođa.

Irački borci “borili su se do usred noći, ali nisu uspjeli prodor”, kazao je šef plemena Džanabi, ističući da pripadaju “Zlatnoj brigadi”, koja je poznata kao jedna od najboljih jedinca u zemlji.

(Agencije)

Share This Article