UN smanjuje porcije hrane u Siriji

sanel
By sanel

 

Ujedinjeni narodi morat će smanjiti porcije hrane u humanitarnoj pomoći koju dostavljaju Sirijcima za 40 posto u oktobru zbog manjka sredstava, kazao je visoki zvaničnik svjetske organizacije.

 

John Ging, direktor operacija pri UN-ovom Uredu za koordinaciju humanitarnih pitanja, rekao je da će biti potrebno smanjiti porcije hrane uprkos boljem pristupu ugroženim područjima.

 

Ging je kazao za Reuters da će i u novembru porcije biti dodatno smanjene, pred četvrtu ratnu zimu u Siriji.

 

”To je zbog toga što novac ne pristiže. To je užasna vijest za ljude koji zavise od humanitarne pomoći”, rekao je Ging u Ženevi, nakon nenajavljenog sastanka o humanitarnoj pomoći Siriji.

 

Očekuje se da će biti smanjene porcije hrane koja se dostavlja skoro tri miliona sirijskih izbjeglica u Libanu, Jordanu, Turskoj i Iraku.

 

Kritična situacija

 

Svjetskom programu hrane potrebno je 44 miliona dolara za hitne operacije u Siriji, rekao je Ging.

 

Diplomati tvrde da je potrebno osigurati dodatnih 56 miliona dolara kako bi se spriječilo smanjivanje humanitarne pomoći u hrani u susjednim zemljama.

 

Yacoub El Hillo, koordinator UN-a u Damasku, rekao je za Reuters da je manjak sredstava stvorio ”zaista kritičnu situaciju”.

 

”Sirija je najkompleksnija, najhitnija i najveća operacija, ali je ona jedna od mnogih”, rekao je on.

 

Diplomate iz zapadnih donatorskih država, kao i sirijskih saveznika Irana i Rusije, prisustvovali su sastanku iza zatvorenih vrata.

 

(Agencije)

Share This Article