Erdogan: Mi ne prihvatamo termin ‘islamski terorizam’

sanel
By sanel

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako nikada neće prihvatiti termin ‘islamski terorizam’.
 
“Turska je protiv svake vrste terorizma i svake terorističke organizacije. Mi ne prihvatamo termin ‘islamski terorizam’. Nikada ga nismo prihvatali i nikada nećemo”, pojasnio je Erdogan.
 
Erdogan je kritikovao agencije za kreditni rejting zemalja kazavši kako te institucije s izvještajem o Turskoj pokušavaju voditi “projekat kojim će tu zemlju oštetiti na ekonomskom, kada već nisu uspjeli na političkom planu”.
 
Turski predsjednik je istakao i kako je veoma bezobzirno i neodgovorno Tursku stavljati na listu zemalja koje podržavaju terorizam tvrdeći pritom kako od kojekakvih organizacija kupuje naftu i prodaje oružje.
 
“Sama riječ ‘islam’ vuče korijen iz riječi ‘mir’. Niko ne može da terorizam povezuje sa vjerom mira, sa islamom. Takvo što u našoj vjeri ne postoji. Ne prihvatamo termine sunitskog ili šiitskog terorizma. Mi smo pripadnici vjere koja odbija podjele. Svaka organizacija koja prijeti životima nedužnih za nas je jednako loša kao i za sve druge. Načela islama po tom pitanju su jasna. Mi smo pripadnici vjere koja kaže da ‘svako ko ubije jednog nedužnog kao da je ubio cijeli svijet’ i zato smo protivnici takvih grupa i organizacija”, rekao je Erdogan danas u Ankari.

(AA)

Share This Article