Sirija: Desetine djece umrle nakon vakcinacije

sanel
By sanel

 Reporter Al Jazeere izvijestio je da je tridesetero djece umrlo pod nejasnim okolnostima, nakon što su primili vakcinu protiv ospica u oblasti Idlib na sjeveru Sirije, a medicinski izvori ne isključuju mogućnost da su u incident umiješane osobe povezane sa sirijskim režimom.

Adham Abu Husam, dopisnik Al Jazeere, dodao je da većina djece koja je izgubila život nije starija od godinu dana.

On iz medicinskih izvora saznaje da su vakcine dobijene od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da je najmanje 15 djece umrlo nakon što su primili neispravne vakcine protiv ospica.

Al Jazeera iz medicinskih izvora saznaje da vakcine ne mogu dovesti do smrtnih posljedica čak i da im je istakao rok, uz tvrdnju da su vakcine bile medicinski ispravne.

Liječenje u bolnicama

Ostalih 50 djece je hospitalizirano zbog simptoma trovanja nakon primitka vakcine u području Marat al-Nuaman, južno od Halepa, dodaje ta nevladina udruga.

Kako navode aktivisti, ambulantna kola prevoze djecu iz provincije Idlib u poljske bolnice ili na liječenje preko granice, u Tursku.

Roditelji su upozoreni preko zvučnika postavljenih na džamijama da obustave vakcinaciju djece, a Ministarstvo zdravstva u prijelaznoj vladi Nacionalne koalicije smjesta je naredilo obustavu kampanje vakcinacije.

Vakcinacija započeta u ponedjeljak druga je faza programa vakcinacije koja je započela prije mjesec dana bez ikakvog incidenta. Vakcine su iz istog izvora, tj. dobijene su od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Zdravstvene vlasti u Idlibu potvrdile su da je početna istraga ukazala na ograničeni proboj sigurnosti, a saboteri, kako tvrde, su najvjerojatnije povezani s režimom Bashara al-Assada.

WHO i UNICEF se još nisu oglasili vezano za spomenuti incident.

(AJ Balkans)

Share This Article