U talibanskom napadu poginuli vojnici NATO-a

sanel
By sanel

 

Talibanski bombaš samoubica izvršio je u Kabulu napad na konvoj inostranih vozila na udaljenosti od oko 100 metara od Američke ambasade pri čemuje poginulo šest vojnika, od čega tri pripadnika NATO-vih snaga sigurnosti – ISAF, a 20 civila i vojnika je ranjeno, saopćila je policija.

 

Šef kabulske policije kazao je da je meta napada bio konvoj inostranih vozila, ali za sada nije poznato iz koje države su vojnici.

 

Napad se dogodio u blizini baze ISAF-a, u kojoj se nalaze mnogi Amerikanci, prenio je AP.

 

ISAF je saopćio da su tri vojnika poginula, a peterica su ranjena.

 

Glasnogovornik poljske vojske Pjotr Valatek rekao je danas da je u samoubilačkom napadu u Kabulu poginuo jedan, a ranjena dva pripadnika poljskog kontigenta u Međunarodnim snagama u Afganistanu (ISAF).

 

Prema njegovim riječima, jedan vojnik pogino je rano jutros kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv nedaleko od vojnog konvoja.

 

Valatek je istakao da su još dva poljska vojnika ranjena, ali da su izvan životne opasnosti.

 

Od početka sukoba u Afganistanu su poginula 44 poljska vojnika.

 

Do sada 59 žrtava

 

Ovo je 59. inostrana žrtva u Afganistanu ove godine, od kojih su 42 Amerikanca.

 

Eksplozija se dogodila na prometnoj cesti koja se nalazi između Američke ambasade i aerodroma, u blizini zgrade Vrhovnog suda.

 

Talibani su preuzeli odgovornost za ovaj napad putem njihovog Twitter profila, izvještava novinska agencija AFP.

 

Eksplozija je raznijela automobile na glavnom putu prema aeodromu, a u blizini Američke ambasade, ostavljajući iza sebe gomilu zdrobljenog metala.

 

Jedan svjedok je za agenciju Reuters kazao da je vidio tijelo barem jednog stranca u uniformi kako leži na mjestu eksplozije, u neposrednoj blizini Vrhovnog suda i vojne baze.

 

Policija je ranije saopćila da je talibanski bombaš samoubica izvršio napad na konvoj na udaljenosti od oko 100 metara od Američke ambasade, pri čemu je 13 osoba ranjeno.

 

Politički ćorsokak

 

Vozila hitne pomoći, koja su na mjesto događaja krenula samo nekoliko minuta od eksplozije, stigla su oko 8:00 sati po lokalnom vremenu.

 

“Mi smo usred političke krize”, kazala je Jennifer Glasse, Al Jazeerina reporteka koja izvještava iz Kabula.

 

“Ovdje je vrlo napeto, a građani su u iščekivanju budučeg predsjednika”, rekla je.

 

Posljednjih nekoliko mjeseci na meti talibana je nekoliko Vladinih objekata u ratom razorenoj zemlji, koja je još uvijek u političkom ćorsokaku nakon spornih predsjedničkih izbora.

 

Vlada je paralizirana mjesecima, što je ohrarbilo talibane.

 

Također je oslabila ionako krhka ekonomija, a međunarodna vojna i humanitarna pomoć dovedena je u opasnost.

 

(AJ Balkans)

Share This Article