Osmanović: Bošnjaci i Hrvati u RS očekuju puno od koalicije „Domovina“

sanel
By sanel

Koalicija „Domovina“ danas je u Banjoj Luci predstavila kandidate za Predstavnički dom PS BiH koji se biraju sa prostora Republike Srpske, za predsjednika i potpredsjednika RS i za Narodnu skupštinu RS za predstojeće Opće izbore, piše bh. novinska agencija Patria.

Kako je kazao Adil Osmanović (SDA) nosilac liste za izbornu jedinicu 5, jedan broj kandidata ima dugogodišnje političko iskustvo, dok su drugi dio mlade i stručne osobe koje tek trebaju napraviti prve korake u politici.

– Naš je cilj da osvojimo što veći broj mjesta za poslanike u NSRS to je negdje između 10 i 12 da budemo ona snaga koja će biti presudna u formiranju nove Vlade RS. Da izaberemo potpredsjednika RS i bar dva poslanika u PD PSBiH. Obzirom da su glasači na koje ciljamo uglavnom povratnici koji se nalaze u teškoj socijalnoj situaciji i da se radi o građanima koji su građani drugog i trećeg reda u entitetu RS i čija su osnovna ljudska prava osporena, oni mnogo očekuju od koalicije „Domovina“ – kazao je Osmanović.

On je naglasio da je to prije svega bolje pozicioniranje bošnjačkog i hrvatskog naroda u RS.

– Bez politike i političke snage ne možete očekivati da sutra dođe do pozitivne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma. Morate biti politički faktor u oba entiteta da biste mogli pokrenuti neke procese za dobrobit svih građana u BiH – kazao je Osmanović.

S obzirom da je sinoć došlo do napada na Čaršijsku džamiju u Prijedoru, a što je samo jedan u nizu napada, Osmanović je kazao da je jedan običan sportski događaj koji i nema puno veze s BiH bio tome razlog.

– Vjerski objekti oni koji ne pripadaju srpskom narodu odmah su meta napada. To pokazuje da su vladavina prva i zakona još daleko kad su u pitanju bošnjački i hrvatski korpusi – istakao je Osmanović za Patriu.

(NAP)

Share This Article