Kerry: Ključna uloga Egipta u borbi protiv IS-a

sanel
By sanel

 

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u Kairu da je Egipat ”na prvoj liniji bojišnice” u borbi protiv terorizma.

 

Kerry pokušava dobiti što veću podršku za američki plan koordinirane vojne kampanje protiv grupe Islamska država.

 

Sjedinjene Američke Države su dobile podršku 10 arapskih zemalja.

 

“Egipat je na prvoj liniji bojišnice u borbi protiv terorizma, osobito  kada je riječ o borbi protiv ekstremista na Sinaju”, kazao je Kerry na konferenciji za novinare.

 

Nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i glavnim sekretarom Arapske lige Nabilom Elarabyjem, Kerry je naglasio važnu ulogu Egipta u borbi protiv IS-a.

 

“Kao intelektualna i kulturna prijestolnica muslimanskog svijeta, Egipat ima ključnu ulogu tako što će osuditi ideologiju IS-a koja se širi”, rekao je i naglasio važnost ugledne ustanove sunitskog islama, Al-Azhara u toj borbi.

 

Elaraby je rekao da je sa Kerryjem razgovarao o tri teme.

 

“Prvo o odluci Arapske lige da se u potpunosti suprotstavimo svim elementima izazova fundamentalizma u regiji. Potpuno suprotstavljanje – političko, vojno, sigurnosno, kulturno, ideološko, ekonomsko pa i pravno. U punoj mjeri”, rekao je Elaraby.

 

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shukri je kazao: ”Podržavam međunarodne napore u borbi protiv terorizma, kao i činjenje svega što je potrebno da se stane ukraj ovom fenomenu, bilo da je riječ o Iraku, Libiji, dijelu arapskog svijeta ili Africi.

 

Abadi zabranio napade na iračke civile

 

Ranije je Irački premijer Haider al-Abadi naredio je vojsci da prestane bombardirati naseljena područja koja su u rukama grupe Islamska država.

 

Na taj način želi spriječiti stradanje nevinih civila. Poručio je da se nastavljaju vojne operacije protiv sunitskih pobunjenika, pod čijom je kontrolom jedan dio Iraka.

 

Iračke snage nastavile su sa zračnim napadima u okolici Falluje i Tikrita.

 

“Izdao sam naredbu da se prestanu gađati civilna i naseljena područja. Ne želimo još nedužnih žrtava u provincijama pod kontrolom grupe Islamske države, ali neće prekinuti borbu protiv njih. Znamo da militanti te grupe koriste civile kao živi štit. No, naše vojne operacije se nastavljaju. Trebamo zaštiti i civile i naše snage sigurnosti. Želim zaštiti sve Iračane – sunite, šiite, Arape, Turkmene, kršćane, jezide. Svi su oni sinovi naše zemlje”, rekao je Abadi.

 

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na uništenje grupe Islamska država u Iraku i Siriji.

 

Američke kopnene snage ne želi slati na teren, ali predlaže stvaranje šire međunarodne koalicije.

 

“Idemo dalje s našom kampanjom zračnih udara protiv ovih terorista. Pripremamo se poduzeti akcije protiv grupe Islamska država i u Siriji. Američkim trupama naredio sam da pomognu iračkim i kurdskim snagama s treningom, obavještajnim podacima i opremom koju trebaju kako bi se borili s teroristima na terenu. Radimo s Kongresom na tome da proširimo naše napore s ciljem obuke i opremanja sirijske oporbe. Istovremeno, jačamo naše obrambene pozicije u Americi. Nastavljamo s dostavom humanitarne pomoći iračkim civilima koji su istjerani iz svojih kuća te su i dalje u opasnosti. Budući da idemo u pravom smjeru, sve više nacija pridružuje se našoj koaliciji”, rekao je Obama.

(AJ Balkans)

Share This Article