Bijela kuća: SAD u ratu protiv Islamske države

sanel
By sanel

Bijela kuća je saopštila u petak da su Sjedinjene Države “u ratu” protiv vojske organizacije “Islamska država”.

Time je raščišćena semantička neizvijesnost strategije koju je u srijedu najavio predsjednik Barack Obama.
 
Državni sekretar John Kerry koji je u posjeti Bliskom Istoku da bi okupio najširu moguću koaliciju protiv “Islamske države”, izgledalo je da nerado izgovara riječ “rat” kada je opisivao širenje američke vojne operacije protiv “Islamske države” u Iraku i Siriji, prenosi AFP.
 
Ali, u petak, Pentagon i Bijela kuća su ostavili malo sumnje o tome kako vide taj sukob.
 
“Sjedinjene Države su u ratu protiv ‘Islamske države’ isto kao što smo bili u ratu protiv Al Kaide i njenih saveznika širom svijeta”, rekao je novinarima na redovnom dnevnom brifingu portparol Bijele kuće, Josh Earnest.
 
Ista je bila i poruka portparola Pentagona, kontra-admirala Johna Kirbyja: “Mi smo u ratu protiv ‘Islamske države’ na isti način na koji smo bili i na koji smo i dalje u ratu sa Al-Kaidom i njenim saveznicima”, rekao je on.
 
Državni sekretar John Kerry je dan ranije odabrao da u intervjuu za CBS govori o “velikoj anti-terorističkoj operaciji”.
 
“Riječ ‘rat’ je terminološki loš i loša je analogija, ali činjenica je da smo angažovani u značajnom međunarodnom naporu da se suzbije terorizam”, izjavio je Kerry.
 
Taj ‘rat’ oko riječi može da izgleda besmisleno s obzirom su američki avioni i bespilotne letjelice od početka augusta izveli više od 160 napada u Iraku.
 
Ali, to je znak da je američka administracija veoma oprezna pred javnim mnijenjem umornim od godina borbe protiv islamista u Iraku i Afganistanu.
 
Washington je, također, ponovio u petak da koordinacija SAD i režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u borbi protiv “Islamske države” ne dolazi u obzir.
 
“Oni (Damask) su stvorili ovaj bezbjednosni vakuum. Nećemo sarađivati s njima”, rekla je Mari Harf, zamjenik portparola State Departmenta.
 
To je bio odgovor sirijskom zvaničniku koji je u petak tražio uključivanje Damaska u međunarodnu koaliciju koju predvode SAD.

(Avaz)

Share This Article