Jemen: Šiije prijete da će zauzeti Sanu

sanel
By sanel

Zbog borbi koje se odvijaju u glavnom gradu Jemena Sani između vojske i pripadnika plemena Houthi uvedene su pojačane mjere sigurnosti, javlja Anadolija.

Vijeće za sigurnost, koje je vezano za Ured predsjednika Jemena, upozorilo je vojsku i policiju da budu spremni u slučaju da pripadnici plemena povećaju svoje vojno prisustvo u blizini Sane.

Situacija u Jemenu je alarmantna, zbog čega su formirane nove vojne kontrolne tačke, a jedinice na sjeveru Sane pojačane su dodatnim vojnicima.

Novo okupljanje Vladinih simpatizera

Lider Houthija Abdul-Malik al-Houthi je jučer svojim pristalicama uputio poziv na masovno okupljanje na trgu Tagyir u Sani, što ne bi bilo prvo okupljanje ovog tipa, s obzirom na to da su se Vladini simpatizeri već krajem augusta okupili na ulicama glavnog grada.

Tada su kazali da su tu kako bi se suprotstavili sektaškim podjelama, mržnji i terorizmu.

Nakon tih protesta reporter Al Jazeere izvijestio je da atmosfera u Jemenu sve više podsjeća na onu u Libanu, Iranu i Siriji, gdje su podjele između šiija i sunija dovele do krvavih sukoba.  

Pokret Houthi je 1992. godine pokrenuo Hussein Badreddin al-Houthi, koji je ubijen 2004. godine.

Nakon njega vođa je postao Abdul-Malik, koji od tada ratuje protiv jemenske vojske.

Svi zahtjevi moraju biti ispunjeni

Šiijsko pleme zahtijeva ostavku Vlade i uspostavljanje tehnokratske vlasti, povlačenje odluke o poskupljenju goriva i pet fotelja za pripadnike plemena u Vladi.

Iako je predsjednik Jemena Abd Rabbu Mansour Hadi drugog septembra donio odluku o formiranju nove vlade u periodu od jedne sedmice, te o smanjenju cijena za gorivo, pripadnici plemena su odlučili nastaviti s protestima dok se svi njihovi zahtjevi ne ispune.

(Agencija)

Share This Article