U izraelskim napadima uništena jedina farmaceutska fabrika u Gazi

sanel
By sanel

Kompanija Ash-Sharq Al-Awsat, jedina farmaceutska fabrika u Pojasu Gaze, je devastirana u izraelskim napadima tokom jula i augusta, prenosi Anadolu Agency (AA). Direktor ove kompanije Marwan Al-Astal je, u izjavi za AA, kazao da je izraelska vojska tokom napada u Pojasu Gaze uništavala sve pred sobom i kršeći sve međunarodne norme gađala bolnice i jedinu farmaceutsku firmu, koja je zadovoljavala 15 posto potreba blizu dva miliona Palestinaca u regiji.

Ističući da su izraelske vlasti dva dana prije početka napada na Gazu, rukovodstvu kompanije zabranile uvoz potrebnih sirovina u vrijednosti od 80.000 dolara, Astal je kazao da su sirovine tako ostale neuskladištene i da su sve uništene tokom izraelskih napada.

“Štete na objektima fabrike se procjenjuju na milion dolara. Tokom bombardiranja uništeni su i elektronski pogoni za rad mašina koje proizvode lijekove. Cijena jednog takvog pogona je oko 10.000 dolara. Tokom izraelskih napada nismo mogli kontrolirati i očuvati fabriku. U skladištima je propalo i više od 120.000 dolara sirovina”, kazao je Astal.

Izraelska vojska je 7.jula započela zračne napade u Pojasu Gaze, a deset dana kasnije je počela i kopnena invazija, podržana i pomorskom artiljerijom. Napadi su okončani primirjem dogovorenim u Kairu 26. augusta. Tokom 51 dana izraelskih napada ubijeno je najmanje 2.148 osoba, među kojima i 579 djece, a ranjeno je više od 11.000 ljudi. Na izraelskoj strani je poginulo 67 vojnika, četiri civila i jedan strani radnik.

(AA)

Share This Article