Ko i zašto krije podatke o građanima BiH koji ratuju u Ukrajini?

sanel
By sanel

Grupa dobrovoljaca Četničkog pokreta koja je ratovala na strani proruskih pobunjeničkih snaga u Ukrajini, vratila se u noći između četvrtka i petka u Srbiju, a na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekali su ih operativci BIA-e, srbijanske sigurnosne agencije, javljaju mediji u Srbiji.

Operativce BIA-e zanimali su detalji njihovog boravka u Novorusiji, kako nazivaju područje oko Donjecka i Luganska koje su se pobunile protiv Kijeva.

Iako BiH ima Zakon o zabrani učešća njenih državljana na stranim ratištima, sa zaprijećenom zatvorskom kaznom od tri do deset godina, još se čeka njegova implementacija, te još uvijek niko nije kažnjen zbog učešća u stranim vojnim, paravojnim ili parapolicijskim snagama.

Ono što je još pogubinije, jeste da trenutno nadležne policijske agencije u našoj zemlji uopće nemaju podataka o tome da li i koliko bh. državljana se nalazi na ratištu u Ukrajini.

Kako Patria saznaje iz SIPA-e, u ovoj agenciji uopće nemaju podatak o tome.

-Raspolažemo podacima o onima koji odlaze na ratišta u Siriju ili Irak, ali o odlasku u Ukrajinu niko od policijskih agencija ih nema. Da li neke strukture u OSA-i opstruiraju pa ih ne dostavljaju na nadležne adrese, da li neka druga agencija ne znam, ali ono što je sigurno jeste da zvaničnih podatka nema. Baratalo se sa nekim brojem od 10 bh. državljana koji su otišli u Ukrajinu ali je to bila nepouzdana informacija- kaže naš izvor pod uvjetom anonimnosti.

No, vlasti u Beogradu i pored činjenice da Srbija još uvijek nije usvojila ovaj zakon,  očigledno ne sjede skrštenih ruku. Tamošnje službe barataju podacima da se na ratištu u Ukrajini nalazi oko 30 njihovih državljana.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić se aktivno uključio u ovu problematiku, te je pozvao sve koji ratuju u Ukrajini, a od kojih je većina tamo zbog materijalne koristi, da se vrate u Srbiju, istakavši da “nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 ni za 1.200 dolara”.

Prema podacima policijskih i sigurnosnih struktura u BiH, „ratnici“ iz naše zemlje koji završe na nekom od stranih ratišta dobijaju plaću od 4.000 do 20.000 KM.

(NAP)

Share This Article