Pritvor za osumnjičene u akciji Damask

sanel
By sanel

 

Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora sumnjičenima za kaznena djela terorizma.

 

Nakon ispitivanja devet osumnjičenih koje je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predala Tužiteljstvu BiH, upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora osumnjičenima, navodi agencija Fena.

 

Upućen je prijedlog za određivanje pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni: 1. Bosnić Husein, zvani Bilal, rođen 9. 10. 1972. godine u Bužimu, 2. Avdulah Hasanović, rođen 29. 4. 1941. godine u Zvorniku, 3. Mešić Enes, rođen 7. 1. 1987. godine u Tuzli, 4. Hodžić Emin, rođen 28. 10. 1992. godine u Sarajevu 5. Karamuja Adem, rođen 28. 2. 1983. godine u Kaknju.

 

Navodi se da je mjera pritvora, između ostalog, predložena zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, među kojima ima i osumnjičenih koji su na duže periode napuštali BiH i ilegalno odlazili na područje Sirije te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke i saučesnike, kao i opasnosti da bi na slobodi mogli počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

 

Mjere zabrane

 

Prema preostaloj četvorici osumnjičenih, Tužiteljstvo BiH pokrenut će prijedlog za određivanje mjera zabrane koje će uključivati tzv. kućni pritvor, odnosno zabranu napuštanja boravišta, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima te nasumičnu policijsku kontrolu prisutnosti na adresi.

 

U slučaju bilo kakvih kršenja ovih mjera, za ove osobe će, također, biti zatražen pritvor.

 

Istraga se nastavlja prema svim osobama koje su bile tretirane u okviru akcije “Damask”.

 

SIPA je u petak predala uhapšene Tužiteljstvu BiH.

 

Uhapšeni se sumnjiče za finansiranje i organizovanje terorističkih aktivnosti, odlazak u Siriju i Irak radi učešća u borbama, kao i vrbovanje bh. državljana za odlazak na ta ratišta.

 

Za navedena kaznena djela za koje se sumnjiče zaprijećena je kazna do pet godina zatvora.

 

Pretresi u nekoliko gradova

 

SIPA je akciju ”Damask” provela u srijedu, kada je gotovo 200 policajaca privelo 16 pripadnika selefijskog pokreta.

 

Izvršeni su pretresi na 17 lokacija u nekoliko bh. gradova.

 

Dva muškarca su u četvrtak puštena na slobodu.

 

Jedan od oslobođenih je Hamdo Fojnica, otac Emraha Fojnice, kojem se sudilo za pomaganje Mevlidu Jašareviću za napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

 

Emrah Fojnica kasnije je oslobođen optužbi te je nakon puštanja na slobodu otišao na ratište u Irak, gdje je poginuo u samoubilačkom napadu.

 

(AJ Balkans)

Share This Article