Vlasti Egipta optužene za seksualno zlostavljanje tinejdžera

sanel
By sanel

 

Grupe za ljudske prava optužile su vlasti u Egiptu da su učestvovale u mučenju i seksualnom zlostavljanju 52 tinejdžera zatvorena zbog „mirnih demonstracija“ protiv Vlade.

 

Alkarama, arapska grupa sa sjedištem u Ženevi, objavila je da su čuvari u zatvoru “Koum el-Dekka” u Aleksandriji učestalo mučili i seksualano zlostavljali 52 mladih, između 15 i 16 godina.

 

Alkarama je saopćila da su na tinejdžerima vidljivi „tragovi mučenja“ te da se njihovo mentalno i fizičko stanje pogoršava „u užasnim higijenskim uvjetima u kojima su zatvoreni“.

 

Tinejdžeri su rekli da su ih mučili elektrošokovima koje su primjenjivali i na njihove genitalne organe, da su na njima gasili cigarete i ponekad ih silovali, dok su satima visili zavezanih ruku.

 

Također su svojim advokatima kazali o svakodnevnom mučenju, uključujući puštanje zatvorskih pasa na njih.

 

Alkarama, što na arapskom znači „dostojanstvo“, objavila je da je većina njih pokazala znakove mučenja i prelome na cijelom tijelu.

 

‘Zločini protiv čovječnosti’

 

Rachid Mesli, direktor u ovoj grupi, osudio je egipatski zakonski sistem i pozavao na hitnu zaštitu mladih u zatvorima.

 

„Egipatske vlasti moraju zaustaviti ovu sistematsku i raširenu praksu mučenja, zbog koje bi se mogli goniti za zločine protiv čovječnosti u okviru Rimskog statuta“, kazao je.

 

Grupa je saopćila da je o cijelom slučaju uputila i specijalnog izvjestioca UN-a za pitanja mučenja, tražeći od egipatskih vlasti da istraže te navode i dovedu krivce pred pravdu.

 

Ranije ove godine aktivisti su objavili da su žene i muškarci u Egiptu izloženi mučenju i silovanju dok se nalaze u policijskom pritvoru.

(AJ Balkans)

Share This Article