Izrael širi naselja na Zapadnoj obali

sanel
By sanel

 

Izrael je u petak saopćio da je objavio tendere za 283 nove kuće u jednom jevrejskom naselju na Zapadnoj obali, samo nekoliko dana nakon što je najavljena eksprorijacija 400 hektara zemlje na toj palestinskoj teritoriji, najveća u posljednje tri decenije.

 

Širenje jevrejskog naselja Elkana, na sjeverozapadu Zapadne obale, odobreno je u januaru, a u četvrtak su objavljeni tenderi, navela je izraelska Uprava za zemlju na svom websiteu.

 

Prethodno je u nedjelju najavljena najveća otimačina zemlje od 1980-tih godina, na jugu te teritorije između Betlehema i Hebrona, podsjeća AFP.

 

Takav potez izazvao je međunarodnu osudu, čak i od njavećeg saveznika SAD-a i nekih izraelskih ministara.

 

State Department je apelirao na Izrael da odustane od te odluke, a generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki- moon rekao je da je “alarmiran” zbog planova Izraela.

 

Širenje jevrejskih naselja, koje je nelegalno po međunarodnom pravu, smatra se glavnom preprekom sa za trajni mir s Palestincima, koji žele osnovati svoju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

 

Sve te teritorije osvojio je Izrael u šestodnevnom ratu 1967. godine.

 

Obnova Gaze 7,8 milijardi dolara

 

Iz Pojas Gaze se vojska povukla i jevrejski naseljenci su evakuirani u ljeto 2005. godine.

 

Na Zapadnoj obali i u anketiranom istočnom Jerusalemu u više od 100 naselja živi oko pola miliona jevrejskih naseljenika.

 

Obnova Gaze koštat će 7,8 milijardi dolara, navode palestinske vlasti u najcjelovitijoj procjeni šteta počinjenih u izraelskim napadima, koji su razorili stambene objekte i infrastrukturu.

 

Za obnovu 17.000 domova razorenih u izraelskim napadima trebat će 2,5 milijarde dolara, a za energetski sektor 250 miliona dolara, jer su dvije izraelske rakete uništile jedinu elektranu u Pojasu Gaze.

 

 

“To je dosad najrazorniji napad na Gazu, to je katastrofa i pomoć je potrebna odmah, jer mnoge stvari ne mogu čekati”, rekao je Mohamed Shtayyeh, direktor Palestinskog ekonomskog vijeća za razvoj i rekonstrukciju.

 

Obnova Gaze zavisit će najviše o stranoj pomoći, rekao je on.

 

Pola miliona djece ne može natrag u školu

 

Kako bi ta pomoć bila dostavljena potrebno je da Izrael otvori granične prelaze, te da suprotstavljene palestinske frakcije počnu sarađivati, rekao je Shtayyeh.

 

Međutim, nijedan od tih faktora se zasad ne čini izglednim, jer donatorska konferencija nije zakazana, palestinske institucije su podijeljene, a Izrael nije učinio nikakve korake prema ublažavanju blokade.

 

Za obnovu obrazovnog sistema trebat će 143 miliona dolara.

 

Gotovo pola miliona djece ne može se vratiti u škole koje su razorene.

 

Više od 106.000 od ukupno 1,8 milliona stanovnika Gaze raseljeno je i privremeno smješteno u skloništa ili kod rodbine.

 

Za obnovu luke i aerodroma trebat će 670 miliona dolara.

 

Ranije ove sedmice organizacija Shelter Cluster je u saradnji sa agencijom UN-a za palestinske izbjeglice i Crvenim krstom procijenila da će biti potrebno 20 godina za obnovu Gaze.

 

U napadima izraelske vojske na Gazu ubijeno je više od 2.100 Palestinaca, većinom civila.

 

U napadima na Izrael izvedenim s palestinske teritorije poginula su 64 vojnika i pet civila.

 

(Agencije)

Share This Article