Iračka vojska: Ubijen pomoćnik lidera grupe Islamska država

sanel
By sanel

Pomoćnik lidera grupe Islamska država Abu Bakra al-Baghdadija ubijen je u četvrtak u zračnom napadu iračke vojske na sjeveru zemlje, objavio je šef štaba, general Babaker Zebari.

“Irački vojni avioni su u četvrtak izveli operaciju u kojoj je ubijen glavni saradnik Abu Bakra al-Bagdadija, poznat pod imenom Abu Hajr al-Suri”, rekao je Zebari i dodao da su napadi u pokrajini Ninive pokrenuti na obavještajnu bazu i da je meta pogođena.

Iz neovisnog izvora za sada nije potvrđena smrt Baghdadijevog pomoćnika.

U napadu aviona sirijske vojske na istoku ove države ubijeno je 18 stranih boraca grupe Islamska država, među kojima je bio i jedan iz Sjedinjenih Američkih Država, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenose agencije.

Bijeg zarobljenika

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja prati nasilje na svim stranama trogodišnjeg rata, objavila je da su pouzdani izvori javili kako su među ubijenim stranim borcima i neki od vodećih ljudi grupe Islamska država.

Čelnici grupe Islamska država su se, kako navode izvori, u trenutku zračnog udara zatekli u zgradi gradske uprave grada Gharbiya, u blizini grada Raqqe, uporišta pobunjenika na istoku Sirije.

Zgradu su kao Opservatoriju pobunjenici koristili za svoj štab.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da je u drugom zračnom napadu na bivšu zgradu obavještajne službe u Abu Karmalu, u blizini granice s Irakom, koju je koristila grupa Islamska država, također ubijen neutvrđeni broj pripadnika ove grupe.

Opservatorija je rekla da su sirijski napadi grupi od 13 zarobljenika, koje su držali borci grupe Islamska država, omogućili bijeg u nastalom haosu.

Agencija Reuters napominje da, zbog ograničenja u izvještavanju iz Sirije, nije mogla potvrditi navode i iz nezavisnih izvora.

Grupa Islamska država kontrolira gotovo trećinu Iraka i Sirije, kao i nekoliko velikih gradova, poput Fallujaha, Mosula i Raqqe.

Cameron: Ne plaćati otkupnine

Britanski premijer David Cameron rekao je ostalim liderima iz NATO-a da “ne treba plaćati otkupnine teroristima koji otimaju građane njihovih zemalja”.

On je, tokom samita Alijanse u Velsu, kazao da grupe poput Islamske države, koja drži u zatočeništvu jednog Britanca, koriste novac od otkupnina za kupovinu oružja, otmice i zavjere širom svijeta.

Britanski premijer je na večeri tokom prvog dana samita u četvrtak podsjetio svoje kolege da su se na samitu Grupe 8 prošle godine dogovorili da ne plaćaju otkupnine.

On je, također, ponovio da ne isključuje mogućnost da Velika Britanija izvrši zračne udare na položaje koje drži grupa Islamska država.

Cameron je naglasio da svaka eventualna britanska akcija mora biti dio “potpuno formirane strategije”, uključujući saradnju s iračkim i kurdskim vlastima, kao i s ostalim državama u tom regionu.

(Agencije)

Share This Article