Oklopnjaci i buldožeri izraelske vojske ušli u Pojas Gaze

sanel
By sanel

Oklopna vozila izraelske vojske i buldožeri su prvi put prešli granicu u Refahu i ušli u Pojas Gaze od potpisivanja primirja, prenosi Anadolu Agency (AA). Lokalni izvori javljaju da su oklopna vozila i buldožeri izraelske vojske ušli na teritorij Gaze u neposrednoj blizini naselja En-Nahda, a da su u tom periodu mjesto nadlijetali i izviđački avioni izraelske vojske.

Buldožeri trenutno kopaju na poljoprivrednim poljima i tragaju za tijelom izraelskog vojnika Hadara Goldina, koji je kidnapovan, a potom i ubijen tokom nedavne izraelske ofanzive u Pojasu Gaze.

Izraelske institucije o tome nisu dale nikakve informacije.
 
Izrael je 1. augusta saopćio da je na jugu Gaze kidnapovan vojnik Goldin i za to optužio Hamas. S druge strane, Hamas je saopćio da nema saznanja o spomenutoj otmici, a Izrael je dva dana kasnije saopćio da je Goldin ubijen.
 
Izraelska vojska je zračne napade na Pojas Gaze počela 7. jula, a deset dana kasnije je započela i kopnenu ofanzivu. Tokom napada ubijeno je ukupno 2.145 osoba, dok ih je ranjeno 11.100. Među ubijenima je bilo 578 djece. Napadi su okončani postizanjem sporazuma o trajnom primirju u Kairu 26. augusta.

(AA)

Share This Article