IS nametnuo novi nastavni plan u Al-Raqqi

sanel
By sanel

Al-Raqqa je prva sirijska pokrajina koja je u potpunosti pala pod kontrolu grupe Islamska država (IS).

IS je koristi kao polaznu tačku za uvođenje različitih mjera i zakona. Ovaj put, u pitanju je uvođenje nastavnog plana i programa koji će biti kompatibilan s IS-ovom interpretacijom islama.

Novi predmeti

Sirijski aktivisti su potvrdili da je grupa IS izdala saopćenje u kojem nalaže uvođenje novih predmeta u nastavni plan i program u Al-Raqqi.

Pojasnili su da se najvažnije izmjene u odnosu na prethodni plan i program odnose na ukidanje predmeta Nacionalna historija i izbacivanje nacionalne himne iz školskih aktivnosti.

Medijski aktivista iz Al-Raqqe Salim al-Ahmad kaže da se saopćenjem, koje je izdao IS-ov Odbor za obrazovanje, iz nastavnog plana ukida tehničko obrazovanje, likovno obrazovanje, muzičko obrazovanje, tjelesni i zdravstveni odgoj, nacionalna historija, opća historija, sociologija, filozofija i vjeronauka, te da će ti predmeti biti zamijenjeni drugim predmetima koje će odrediti Odbor.

Al-Ahmad je, u izjavi za Al Jazeeru, dodao:

“U saopćenju se navodi da će fraza ‘Sirijska Arapska Republika’ na svim mjestima biti zamijenjena konstrukcijom ‘Islamska država’, da će svemu što ima veze sa sirijskom vladom biti promijenjen naziv, ili će se u potpunosti izbaciti iz udžbenika, da će se zabraniti sirijska nacionalna himna te da će se sve riječi koje aludiraju nacionalnu pripadnost i patriotizam ‘a što se kosi sa islamskim vjerozakonom (šerijatom)’  biti ukinute i zamijenjene odgovarajućim.”

Šerijatski kurs

Al-Ahmad dalje navodi da je Odbor za obrazovanje nametnuo sedmodnevni kurs iz oblasti šerijata za sve direktore i nastavnike.

Prosvjetni radnici u Al-Raqqi su prihvatili novonastale promjene u nastavnom planu i programu , ali i izrazili bojazan da bi se one mogle negativno odraziti na budućnosti obrazovanja.

Ahmad al-Muhammad, nastavnik iz Al-Raqqe, smatra da je ukidanje određenih nastavnih predmeta i uvođenje drugih, kao i zamjena nekih termina na kojima je insistirao sirijski režim, dobra stvar.

Kazao je za Al Jazeeru: “Sirijski režim je manipulisao svim predmetima koji su ukinuti ili izmijenjeni. Tako su nastavnici prethodno predavali predmet Nacionalna historija, ne držeći se historijskih činjenica, nego slaveći Baath partiju i diktaturu Bashara al-Assada. Čak su i udžbenici vjeronauke prilagođavani ideologiji i potrebama režima.”

“No, iako se slažem s ovim promjenama, smatram da imaju i nedostataka, od kojih je najvažniji to što učenici uglavnom neće imati pravo na fakultetsko obrazovanje, s obzirom na to da će novi nastavni plan i program biti primijenjen samo u Al-Raqqi i neće biti priznat u drugim pokrajinama, niti u drugim državama, te im diplome tamo neće biti priznate.”

Integrisan sistem

No, zaduženi za obrazovanje u Al-Raqqi i predstavnici IS-a tvrde kako će prilikom unošenja promjena u obrazovni sistem u vidu imati i budućnost učenika, te da postoje nacrti za usvajanje kompletnog i integrisanog obrazovnog sistema koji bi obuhvatao osnovno, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje.

S druge strane, oni tvrde i da grupa IS radi na renoviranju oštećenih škola u područjima koje je stavila pod kontrolu.

Grupa IS je zadužila Abu Mujaheda za nastavni plan i program. Za Al Jazeeru je kazao da su saopćenjem koje je izdao IS-ov Odbor za obrazovanje zamijenjeni neki izrazi i ukinuti određeni predmeti iz kojih su  “djeca učila o politeizmu i razlikovanju nekakvih nacija, što nema nikakvog utemeljenja u šerijatu”.

Abu Mujahed dodaje: “Saopćenje smo izdali tek nakon što smo ga duboko i adekvatno prostudirali i poduzeli sve mjere da ponudimo najbolji mogući plani i program i nadomjestimo predmete koji su izbačeni.”

Tvrdi da na novom nastavnom planu i programu u Al-Raqqi rade stručna lica:

”Mi imamo kompletne studije o prednostima i manama ovih korjenitih promjena u obrazovnom sistemu. No, ovo je tek početak. Počeli smo sa promjenom plana i programa, a cilj nam je izgradnja univerziteta i instituta koji će udovoljiti potrebama svih mladih ljudi.”

(Al Jazeera)

Share This Article