UN: I Islamska država i vojska vršili zločine

sanel
By sanel

I borci grupe Islamska država i snage Vlade Iraka ubijali su civile i vršili zločine tokom tri mjeseca sukoba u Iraku, saopštili su visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija u Ženevi tokom hitne vanredne debate.

Postoji “jak dokaz” da su pripadnici grupe Islamska država i grupe povezane sa njom vršile ciljano ubijanje, prisilnu promjenu vjere, otmice, seksualno zlostavljanje i torturu, izjavila je zamjenica visokog komesara UN-a za ljudska prava Flavia Pansieri.

Iračka policija je ubijala pritvorenike, dok su irački vojnici granatirali i bombardovali gradove u kojima je poginulo i ranjeno mnogo civila, rekla je ona na zasjedanju Vijeća UN-a za ljudska prava, prenosi Reuters.

“Sistematski i namjerni napadi na civile mogu biti ratni zločini i zločini protiv čovječnosti. Pojedinci, uključujući komandante, odgovorni su za ove postupke”, kazala je Pansieri.

Ona je izrazila veliku zabrinutost zbog progona krišćana, jezida, šiita, Turkmena i drugih etničkih zajednica koje vrši grupa Islamska država, koja je od juna zauzela velike dijelove zapadnog i sjevernog Iraka, protjerujući 1,2 miliona Iračana iz njihovih domova.

Istraga o zločinima

Današnju sjednicu je tražio Irak, uz podršku saveznika među kojima je SAD.

Očekuje se da će se debata, u kojoj učestvuje 47 zemalja, završiti dogovorom da se ispuni zahtjev Bagdada o slanju tima stručnjaka UN-a, koji bi trebali provesti istragu o zločinima koje su počinili grupa Islamska država i druge strane u tom sukobu, prenose agencije.

Irački ministar za ljudska prava Mohammed Shia al-Sudani izjavio je tokom debate da je grupa Islamska država počinila barbarske zločine nad civilima u Iraku i da ta organizacija predstavlja prijetnju po teritorijalni integritet Iraka, ali i globalnu prijetnju.

“Grupa Islamska država nije irački, već transnacionalni fenomen, koji predstavlja eminentnu opasnost po sve zemlje svijeta. Ona gazi sve principe ljudskih prava i međunarodnog prava”, rekao je on.

UN je objavio da je u sukobima u Iraku u augustu poginulo najmanje 1.420 ljudi, a najmanje 1.370 ljudi je ranjeno.

Ovi podaci ne obuhvataju provinciju Anbar, a provjera činjenica je teška u oblastima gdje se vode borbe ili u oblastima koje su izvan Vladine kontrole, navodi AFP.

(Agencije)

Share This Article