Irački premijer Maliki posjetio oslobođeni grad Amerli

sanel
By sanel

Irački premijer Nuri al-Maliki je posjetio grad Amerli u pokrajini Salahaddin koji je jučer iračka vojska oslobodila od višemjesečne opsade pokreta Islamske države Irak i Levant (IDIL), prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijera su u oslobođenom Amerliju dočekali irački vojnici sa komandantom Hadijem al-Amirijem, a on se tom prilikom sastao i sa nekim od lokalnih zvaničnika.
 
Zahvalivši se vojsci na uspješnoj operaciji i oslobađanju Amerlija, premijer Iraka Maliki je istakao da je turkmensko stanovništvo tog grada pokazalo „iznimnu hrabrost“ tokom IDIL-ove opsade.
 
Amerli je grad koji se nalazi južno od Kirkuka, a istočno od Tikrita i u kojem živi oko 20.000 stanovnika, pretežno Turkmena. Isti je tokom protekla dva mjeseca bio pod okupacijom IDIL-a, a iračke i američke snage su iz vojnih aviona bacale pakete humanitarne pomoći tamošnjem stanovništvu. Oslobođen je tokom jučerašnje akcije kurdskih peshmergi i šiitskih grupa, a operaciji je noć ranije prethodio američki zračni napad na tamošnja uporišta IDIL-a.

(AA)

Share This Article