SAD protiv odluke Izraela o prisvajanju zemlje

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države ocijenile su kako je saopćenje Izraela da polaže pravo na približno 400 hektara zemljišta u okupiranoj Zapadnoj obali, koje bi iskoristio za izgradnju svojih naselja, kontraproduktivno za pokušaje da se uspostavi mir i pozvale izraelske vlasti da povuku ovu odluku, saopćio je zvaničnik State Departmenta, prenosi Tanjug.

Izrael je saopćio da polaže pravo na gotovo 400 hektara zemljišta u bloku Etzion u blizini Betlehema, što je, kako tvrdi grupa koja se protivi izgradnji jevrejskih naselja u ovoj oblasti,  najveća površina koju je Izrael prisvajao u posljednjih 30 godina, prenio je Reuters.

“Već dugo jasno dajemo do znanja da se protivimo nastavku izgradnje naselja. Ovo saopćenje, kao i svako saopćenje o izgradnji naselja koje izda Izrael, planirajući da ga provede u djelo, kontraproduktivno je kad je riječ o cilju koji je Izrael, kako tvrdi, postavio – dogovornom rješenju s Palestincima”, rekao je neimenovani zvaničnik State Departmenta.

“Pozivamo Vladu Izraela da povuče ovu odluku”, dodao je on.

Rok za žalbu

Mohamed Lavi, gradonačelnik grada Surif u pokrajini Hebron, potvrdio je u nedjelju da je izraelska vojska širom grada izdala obavještenja o oduzimanju zemljišta.

“Sva zemljišta pripadaju Palestincima i zasađena su maslinama i šumskim drvećem”, kazao je Lavi za Anadoliju.

Dodao je kako će “desetine Palestinaca izgubiti svoja zemljišta”.

Izraelske vlasti dale su Palestincima i organizacijama za ljudska prava 45 dana da dostave žalbe na odluku izraelskog suda.

(Anadolija)

Share This Article